Foto: Tanjug/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Zvaničnici Azerbajdžana i Jermenije u četvrtak su se otvoreno svađali pred ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, u prepirci koja je još jednom ukazala na velike razlike u stavovima u vezi spornog Nagorno-Karabaha.

Na sastanku u Moskvi jermenski premijer Nikol Pašinjan pokrenuo je pitanje Lačinskog koridora, puta koji povezuje Jermeniju s Nagorno-Karabahom, teritoriom unutar Azerbajdžana s većinski jermenskim stanovništvom.

Foto: Tanjug/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Azerbejdžanski aktivisti su od sredine decembra blokirali prolaz tim putem, a Pašinjan smatra da ona mora biti kontrolom ruskih mirotvoraca. Baku je u međuvremenu na koridoru postavio kontrolnu tačku.

„Azerbajdžan je, nažalost, blokirao taj koridor“, rekao je Pašinjan tokom okruglog stola Euroazijskog ekonomskog veća u Moskvi, prenosi Jutarnji list.

Azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev mu je odgovorio: „Azerbajdžan nije blokirao nikakav koridor. Nema potrebe koristiti ovu platformu za neutemeljene optužbe“.

PROČITAJTE JOŠ:

Dvojica zvaničnika potom su se svađala nekoliko minuta, dok Putin nije uskočio rekavši da je reč o osetljivoj temi. Putin bi kasnije trebao održati trilateralne razgovore sa zvaničnicima dve države.

Foto: Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Sad ćemo imati priliku, kao što smo i dogovorili, o svemu razgovarati mirno, u poslovnom maniru trilateralnog formata i nadam se da ćemo postići neke dogovore koji će promeniti situaciju ne samo između Jermenije i Azerbajdžana, nego i u regiji, prema putu konstruktivnog razvoja“, rekao je Putin.

„Uveravam vas da je to interes svih ovde, apsolutno svih“, dodao je.

Jermenija i Azerbajdžan su u sukobu već tri decenije i vodili su dva rata zbog Nagorno-Karabaha.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar