Donald Tramp Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Najviši vojni zvaničnici SAD, u strahu da će se tadašnji predsednik Donald Tramp odmetnuti pred kraj mandata, pozvali su kineske zvaničnike i uverili ih da Amerika neće napasti Kinu dok je Tramp u Beloj kući, tvrde proslavljeni novinari Bob Vudvord i Robert Kosta, autori nove knjige o Trampu.

Komandant Združenih snaga, general Mark Mili pozvao je dva puta telefonom svog kolegu u Kini, generala Li Zućenga, i rekao mu da SAD neće napasti Kinu, navodi se u knjizi „Opasnost“, navodi danas Glas Amerike (VOA).

Knjiga treba da izadje sledeće nedelje, ali su Vašington post, CNN i drugi mediji već objavili neke izvode.

Izmedju ostalog, piše da je Mili razgovarao sa kineskim generalom 30. oktobra 2020, četiri dana pre nego što je Tramp izgubio izbore. Drugi put ga je zvao 8. januara 2021, dva dana pošto su Trampove pristalice upale u Kongres.

„Generale Li, želim da vas uverim da je američka vlada stabilna i da će sve biti u redu. Nećemo vas napasti niti izvoditi bilo kakve operacije protiv vas“, rekao je Mili kineskom generalu, zbog Trampovih oštrih izjava o Kini.

Drugom prilikom Mili je rekao da je „stoprocentno sve stabilno i u redu, i da je demokratija ponekad klizav teren“.

Prema navodima iz knjige, Mili je verovao da je Tramp doživeo mentalni slom posle izbornog poraza, što je preneo predsedavajućoj Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Posle upada u Kongres, Mili je strahovao da će se Tramp odmetnuti i navodno rekao da se „nikad ne zna šta će biti okidač za predsednika“.

Vudvord i Kosta su napisali da su i ostali u vladi SAD brinuli kako će Tramp reagovati ako izgubi izbore.

U knjizi se navodi i da je potpredsednik Majk Pens imao problema sa Trampovim zahtevom da odbije da potvrdi izborni rezultat u Kongresu 6. januara. Autori tvrde da je Pens razgovarao sa bivšim potpredsednikom SAD Denom Kvejlom koji ga je uverio da nema drugog izbora nego da potvrdi Bajdenovu izbornu pobedu.

Tramp i Bajden odbili su da daju intervjue za ovu knjigu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)