Foto: Profimedia

Norveška policija saopštila je danas da bi događaji na Prajdu trebalo da budu odloženi, navodeći kao razlog zabrinutost za bezbednost nakon smrtonosnog divljanja naoružanog napadaća u gej baru tokom vikenda u Oslu.

Iako je policija prvobitno odobrila planirano okupljanje gradske LGBTK zajednice ispred gradske kuće u Oslu kako bi odala poštu zrtvama napada, kasnije je savetovala organizatorima da otkažu događaj, jer se očekivalo da će privući mnogo ljudi, prenosi Rojters.

Navodi se da je Norveška podigla svoju procenu pretnje od terorizma na najviši nivo nakon subotnjeg napada, u kojem su dve osobe poginule, 21 ranjena.

Policija je takođe pozvala da se otkažu dogadaji u vezi sa Prajdom širom zemlje.

„Dogadaji vezani za Paradu ponosa trebalo bi da budu odloženi do daljeg, s obzirom na to da se ektremistički islamisti smatraju kvir zajednicu neprijateljem“, rekao je šef nacionalne policije Benedikt Bjornland.

Oslo Prajd, jedan od pobornika današnjih demonstracija i organizator događaja koji je trebalo da budu održani u subotu, potvrdio je da će otkazati skup.

„Žao nam je što moramo da otkažemo skup, ali je pogrešno misliti da je, kako tvrdi policija, ovo trebalo da bude mali događaj“, navodi se u saopštenju.

Rojters navodi da je Okružni sud u Oslu danas označio Zanijara Matapura, 43-godišnjeg norveškog državljanina iranskog porekla kao osumnjičenog za napad.

*Pucnjava u gej baru u Oslu*

Policija ga je opisala kao radikalizovanog islamistu sa istorijom mentalnih bolesti.

Sud je odlučio da Matapur bude zadržan u pritvoru do četiri nedelje, a taj period može biti produžen tokom istrage o masovnoj pucnjavi.

***

BONUS VIDEO: Iz Severne Koreje u Norvešku kroz samo jednu državu

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)