Pol Krugman
Pol Krugman Foto: BETAPHOTO/Kabinet predsednika Severne Makedonije

Američki nobelovac, ekonomista Pol Krugman odlikovan je danas Ordenom zasluga za Republiku Severnu Makedoniju, a to priznanje uručio mu je na svečanosti u Skoplju predsednik Stevo Pendarovski.

„Naš cilj nije samo da prevaziđemo krizu, već da iz nje izađemo snažnijim ekonomskim razvojem, smanjenjem nezaposlenosti, povećanjem produktivnosti i konkurentnosti nacionalne privrede. Da bismo to postigli, potrebno nam je znanje i ekspertiza vrhunskih teoretičara kao što je profesor Pol Krugman, koji decenijama neumorno pokazuje put ka održivom i inkluzivnom ekonomskom rastu i razvoju“, rekao je Pendarovski.

Pol Krugman i Stevo Pendarovski
Stevo Pendarovski i Pol Krugman Foto:BETAPHOTO/Kabinet predsednika Severne Makedonije

Na svečanosti u predsedničkoj vili Vodno u Skoplju, Krugman je zahvalio i rekao da je ogromna čast za njega što dobija to priznanje i istakao da je Severna Makedonija „prekrasna zemlja i model demokratije i mira u teškim vremenima“.

„U ovim vremenima više nego bilo kada, dobre zemlje, koje čvsto stoje iza vrednosti u koje verujemo, moraju da dobiju odgovarajuću počast“, rekao je Krugman.

U obrazloženju Pendarovski je naveo da Orden zasluga za Republiku Severnu Makedoniju Krugmanu dodeljuje za „inovativnost, viziju i poseban doprinos u oblasti ekonomije, postavljanjem novog modela međunarodne trgovine i novih disciplina u međunarodnoj ekonomiji, kao i za njegov rad kao profesora univerziteta i objavljivanje brojnih značajnih naučnih radova i dela“.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, profesor Univerziteta Njujork Pol Krugman boravi u kraćoj poseti Severnoj Makedoniji i juče je sa premijerom i ministrom finansija obišao Ohrid, a danas je učestvovao na drugom Skopskom ekonomskom i finansijskom forumu.

Pored Krugmana, Ordenom zasluga za Republiku Severnu Makedoniju odlikovana je i Privredna komora Severne Makedonije, dok je dugogodišnji predsednik te komore Branko Azeski dobio državnu Povelju.

Kako je obrazloženo, Privredna komora Severne Makedonije je odlikovana za „100 godina brižnog i predanog ulaganja i trajnog doprinosa razvoju privrede i povezivanja raznih esnafa, čime je obezbeđen siguran osnov za kontinuirano unapređenje i razvoj uslova za upravljanje i tržišnu konkurentnost kao temelj stabilnosti i ekonomskog prosperiteta države“.

Branko Azeski, koji je 17 godina na čelu komore, povelju je dobio za „temeljni doprinos modernizaciji i razvoju privrede, kao i za visoko profesionalno rukovodstvo Privrednom komorom i sektorom privrede, čime je dao neprocenjiv doprinos u zastupanju interesa makedonske ekonomije, što je u interesu celog društva“.

Bonus video: Nobelova nagrada – zanimljive činjenice

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar