Dmitrij Muratov Foto: Dmitry Muratov / AFP / Profimedia

Ruski obaveštajci stoji iiza hemijskog napada na Dmitrija Muratova, uradnika ruskog nezavisnog lista "Nova gazeta" (Novaja gazeta), dobitnik Nobelove nagrede za mir, saopštili su američki zvaničnici.

Muratov je ranije rekao da se ukrcao na voz 18. aprila koji je kretao iz Moskve za grad Samaru kada ga je napadač poprskao crvenom bojom koja je sadržala aceton i rekao mu: „Muratove, ovo je za tebe od našim momaka“.

U to vreme, novinar vetaran je na svom Telegram kanalu objavio fotografije svog lica i tela prekrivenih crvenom uljanom bojom, rekavši da su ga „oči užasno prekle“ nakon napada.

Procena američkih obaveštajnih službi sa koje je skinuta tajnost, a koje je prvi objavio Vašington post, izvodi se zaključak da su operativci radili za neimenovane ruske špijunske službe, prenosi Gardijan.

Dmitrij Muratov Foto: EPA-EFE/HAKON MOSVOLD LARSEN

Otkako su Maratov i njegove kolege osnovali „Novu Gazetu“ 1993. godine, ona je pokrivala neke od najosetiljivih tema u zemlji, uključujući ratove u Čečeniji, progon LGBTQ zajednice i korupciju ruske vlade unutar i van zemlje.

Šest njenih novinara, uključujući Anu Politkovskaju, ubijeno je u znak odmazde za njihovo izveštavaje. List je 28. marta, objavio da obustavlja rad za vreme rata nakon što je dobio upozorenja državnog cenzora „Roskomnadzora“.

Nekoliko sati nakon napada na Maruatova, proruski vojni Telegram kanal pod nazivom „Padobranci Unije Z“ preuzeo je odgovornost za incident, postavljajući snimak napada na internet.

Prema engelskom prevodu posta, grupa se zaklela da će „proniti“ one koji podržavaju ono što su naveli kao laži o navodnim zverstvima koja su se dogodila u ukrajinskom gradu Buča izvan Kijeva.

„Kao što smo obećali, naši vetarani će u bliskoj budućnosti podsećati ‘velike patriote’ da krv naših slavnih sinova neće ostati bez odgovora. Vi, gadovi, pišete o ‘tragediji u Buči’ koju su izmislili Ukrajinci i podržavate ovu laž, a ne primećujete kako se našim momcima režu grkljani. Doćićemo za svima vama, samo sačekajte“, stoji u saopštenju grupe, koje je u međuvremenu obrisano.

Dmitrij Muratov Foto: EPA-EFE/Stian Lysberg Solum

Istraga oko „Nove gazete“ takođe je povezala napad sa grupom „Padobranaca Unije Z“, identifikujući jednog od navodnih napadača kao ruskog ekstremnog desničarskog aktivistu Nikolaja Trifonova.

Pavel Kanigin, bivši novinar „Nove Gazete“ i dugogodišnji Muratov kolega rekao je da je „vrlo verovatno“ da iza napada stoje bezbednosne službe zemlje.

„Verujm da su američki obaveštajci u pravu. 100 odsto sam siguran da se ova vrsta napada ne može desiti bez prethodnog znanja i odobranje ruskih bezbednosnih službi“, rekao je Kanigin.

„Činjenica da Trifonov nije dodatno istražen pokazuje da vlasti odobravaju ove akcije“, rekao je Kanigin.

PROČITAJTE JOŠ:

Muratov, koji je dobio Nobelovu nagradu za mir 2021. godine za svoje napore da podrži novinarske slobode u Rusiji, u početku je odlučio da nastavi sa izdavanjem „Nove gazete“, poštujući niz pravila koja su zabranjivala novinarima da sukob u Ukrajini opisuju kao „rat“ ili „invaziju“.

Međutim, krajem marta „Nova gazeta“ je objavila da obustavlja objavljivanje do kraja onoga što Rusija naziva „specijalnom operacijom“ kako bi izbegla zatvaranje i oduzimanje licence za rad.

Od početka rata, Rusija je pokrenula neviđeni udar na demonstrante, nezavisne novinarske kuće i strane društvene mreže. Početkom marta, ruski predsednik Vladimir Putin je potpisao drakonski zakonk kojim se izriče zatvorska kazna do 15 godina zatvora zbog „namernog širenja lažnih vesti o ruskoj vojsci“.

Grupa novinara „Nove gazete“ je ovog meseca pokrenula evropski medij pod imenom „Nova gazeta Evrope“ bez Muratova.

BONUS VIDEO: Snimci iz drona – Bombardovanje Marijupolja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar