Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio je u subotu uputio poziv na opštu mobilizaciju medicinskih radnika, ocenjujući da je gradu potrebno dodatnih 45.000 profesionalaca za borbu s koronavirusom koji se velikom brzinom proširio gradom.

„Lekari, medicinski tehničari, specijalisti za disajne organe… svi oni koji već nisu u borbi: potrebni ste nam. Potrebno nam je da se 45.000 zdravstvenih radnika uključi u borbu u aprilu i maju da bismo ovo prevazišli“, rekao je demokrata de Blazio u snimku objavljenom na Tviteru.

Gradske vlasti su u petak uveče poslale poruku na telefone svih Njujorčana da bi pozvali zdravstvene radnike da se dobrovoljno prijave na sajtu posvećenom borbi protiv virusa.

U Njujorku je do sada potvrđeno više od 57.000 zaraženih, a preminulo ih je više od 1.800, od čega 305 samo u petak.

Savezna država Njujork je novi epicentar pandemije s više od 113.000 zaraženih, gotovo kao u Italiji i Španiji, zemljama koje su pretrpele najveće gubitke života.

Da bi izbegle takvu situaciju, njujorške vlasti su se angažovale na jačanju medicinskih kapaciteta.

U konferencijskim centrima na Menhetnu i u Central parku su postavljene poljske bolnice, a brod-bolnica sa hiljadu kreveta je nedavno pristao u gradu.

Međutim, prema rečima de Blazija i guvernera Endrua Kuoma, bolnicama preti manjak ljudstva i respiratora.

Gradonačelnik je ocenio da će gradu biti potrebno još 2.500 do 3.000 respiratora, ali i da oni neće stići još najmanje nedelju dana. Kuomo je u petak potpisao naredbu o rekviriranju aparata iz privatnih ustanova da bi se stavile na raspolaganje državnim bolnicama.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram