Foto: EPA-EFE/GARY HE

Koronavirus je izazvao tektonske promene u gradu koji nikada ne spava, a Njujorčani iz dana u dan postaju sve svesniji da će epidemija da ostavi veliki trag u njihovoj zajednici. Jedan penzioner požalio se da su mu od Covida-19 nedavno oboleli bivša supruga i da su od koronavirusa preminula tri njegova prijatelja. Mlada pesnikinja iz Kvinsa nedavno je saznala da su bolesni roditelji njenog prijatelja, jedan je na respiratoru, piše Njujork tajms.

Kutina Parson i Bronksa, ponosna majka, sestra i tetka rekla je Njujork tajmsu da joj se čini da su srećni porodični trenuci celi vek iza nje.

– Moj nećak ima 28 godina i Covid-19. I njegova devojka takođe – ispričala je.

Ni njen sin nije pošteđen opake bolesti. 18-godišnji sin Marcus koji se nalazi kod rođaka u Južnoj Karolini ima simptome – suvi kašalj i visoku temperaturu.

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Raste broj mrtvih u Njujorku

Njujorčani su bespomoćni pred strahom od koronavirusa koji se brzo i svirepo proširio po celoj metropoli. Trenutno se broj mrtvih penje ka 1.500 pa gotovo svako poznaje nekog ko je zaražen ili preminuo – kolegu, gimnazijskog prijatelja ili nečijeg roditelja, sveštenika, starijeg komšiju s gornjeg sprata, majku, oca…

Do četvrtka je u Njujorku potvrđeno 51.809 slučajeva zaraze, dok su od Covida-19 preminule 1.374 osobe. U stvarnosti, situacija je mnogo gora, a stručnjaci upozoravaju da bi brojka mogla da bude i do deset puta veća, što znači da u gradu ima oko pola miliona zaraženih. Da stvar bude gora, epidemiolozi smatraju da će vrhunac krivulje biti dostignut tek za nekoliko sedmica.

Novonastala situacija iz temelja je izmenila živote oko osam miliona Njujorčana. Nevidljivi neprijatelj isprva im se činio dalekim i apstraktnim, nečim što se događa nekom drugom i negde daleko. Njegov dolazak u grad najavio je gotovo konstantni zvuk sirene hitne pomoći koji para tišinu grada zamrznutog u vremenu.

Otkad se pojavio koronavirus, vreme se u gradu počelo je da se računa u sedmicama. Prošlo je tako već sedam dana kada su zatvoreni restorani, sedam dana zatvaranja škola i trgovina, a trenutno protiče sedmica u kojoj građani Velike jabuke počinju da osećaju razornu snagu virusa koji nezaustavljivo hara gradom.

– Virus nije briga koliko ste pametni, bogati, moćni, stari ili mladi – kazao je guverner Njujorka Endru Kuomo.

Stav zajednice prema koronavirusu u desetak dana okrenuo se za 180 stepeni.

– U početku su nam govorili da su ugroženi stari i oni slabijeg imuniteta. Sada svi umiru kao muve – rekla je M. Marbelja, pesnikinja iz Kvinsa.

Brzina širenja epidemije mnogima je nestvarna. Neko ko je pre mesec dana uživao u večeri u restoranu na Menhetnu pre predstave ne Brodveju danas je ili potencijalno zaražen ili žali za preminulim članom poroduce. S ovom situacijom ništa nije uporedivo. Tragedija 11. septembra dogodila se u samom jednom užasnom danu.

Neki epidemiju upoređuju s Drugim svetskim ratom ili španskim gripom, a neki idu i korak dalje.

– Ovo je kao crna kuga koja je harala Engleskom u 14. veku – kazao je Maks Debaros (67) iz Bruklina.

Razlika je u tome što kuga ovaj puta ne hara samo ulicama već i ekranima, njuzfidovima društvenih mreža na kojima stari prijatelji i prijatelji prijatelja objavljuju tužne vesti o preminulima. Izgleda da je pretnja svugde.

– Svaki dan na društvenim mrežama vidimo neku novu objavu o mrtvima – kaže Odri Kardvel (30) iz Kvinsa koja je, priznaje, u početku bila skeptična i mislila da se nepotrebno stvara panika. Danas traži način da izađe na kraj sa strahom i anksioznošću kroz meditaciju i duge šetnje s psom. Počela je, kaže, da pazi da ne pretjeruje sa skrolovanjem loših vesti na Fejsbuku i Tviteru.

I mnogi drugi nalaze načine kako da se nose s krizom. Aurelio Aguilar (36) svakodnevno pije napitak od đumbira, limuna i belog luka, bakin recept za jačanje imuniteta. Njegov vršnjak Ejdan Sliper svugde sa sobom nosi koktel vode i izbeljivača kojim dezinfikuje svaku kvaku koju dodirne.

Glen Heris iz Kvinsa proslavio je svoj 54. rođendan s 20-ak prijatelja iz čitave Amerike na videoplatformi Zoom. Istovremeno, Endi Arojo (35) priprema se na najgori scenario i govori o pištolju koji je nabavio kada je grad 2013. pogodio uragan Sendi.

– Možda sam paranoičan, no ne možemo točno da predvidimo kako će se ljudi ponašati kada budu suočeni s najvećim očajem. Moram da se pobrinem da moji najmiliji budu sigurni.

Amerikanci širom zemlje suočavaju se sa strahom od zaraze. Nedavna anketa provedena na uzorku od 1.505 građana SAD-pokazuje da je čak 13% ispitanika zaraženo ili poznaje nekog tko je oboleo od Covida-19, a njih oko 60 odsto strahuje da će se i sami zaraziti.

Strah od kašlja

Koronavirus bio je apstraktan pojam i za Ket Harper (59) iz Bronksa sve dok nije saznala da je zaraza stigla u porodičnu crkvu. Nakon toga, njena je sestra počela da kašlje. Test je pokazao da je pozitivna na Covid-19 pa je pre nekoliko dana prebačena u medicinski centar Montefjore.

– Strahovala sam da je više nikada neću videti – rekla je ona i dodala da je svakodnevno zvala, ali da u većini slučajeva zbog teških simptoma nije mogla da razgovara s njom.

Slično prolazi i umirovljenik Anđelo Altson (60).

– Mnoge meni bliske osobe imaju koronavirus. Moja bivša žena. Moja kćerka. Moj prijatelj iz Džordžije s kojim sam odrastao nedavno je preminuo, ako i još dvojica mojih prijatelja iz detinjstva – rekao je on Tajmsu.

Zdravstveni radnici u New Yorku

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Nakon penzije preselio se u Pensilvaniju, ali nedavno se vratio u Njujork zbog smrti posinka koja nije povezana s epidemijom. Sada pokušava da izađe iz zarazom opustošenog grada.

Dion Farija (44) bio je ljut kada je zbog koronavirusa bio prisiljen da zatvori svoj klub u ulici Pacifik. Danas kada na Fejsbuku prati kako prijatelji njegovih prijatelja obolevaju i umiru, i videosnimke tela koja ukrcavaju u hladnjače parkirane ispred bolnica, razmišlja o vremenu koje dolazi kada sve ovo prođe.

– Jednog dana ponovo ću otvoriti vrata kluba. I nastavićemo da živimo.