Foto: N1; Birn

Američko ministarstvo finansija objavilo je ažurirani spisak lica pod američkim sankcijama („OFAC’s SDN List„). pod kojim su, između ostalih, biznismeni s Kosova braća Zvonko i Žarko Veselinović i Milan Radoičić. Sankcije kojima su obuhvaćeni potpadaju pod ekonomske i trgovinske sankcije zasnovane na ciljevima američke spoljne politike i nacionalne bezbednosti protiv ciljanih stranih zemalja i režima, terorista, međunarodnih trgovaca narkoticima, onih koji su uključeni u aktivnosti koje se odnose na širenje oružja za masovno uništenje i druge pretnje nacionalnoj bezbednosti, spoljnoj politici ili ekonomiji Sjedinjenih Država.

Pročitajte još:

Razloge za uvođenje sankcija Veselinovićima i Raodičiću možete pročitati u posebnoj vesti.

Pored Srbije, na ovom spisku nalaze se i građani još 21 države na svetu: Irana, Severne Koreje, Belorusije, Centralnoafričke Republike,Iraka, Somalija, Zimbabvea,Sudana, Južnog Sudana, BiH, Ukrajine, Rusije, Kube, Sirija, Severne Makedonije, Burunda, Mjanmara, Demokratske Republike Kongo, Libana, Jemenai Venecuele, piše OFAC.

Iran

U junu 2020, Stejt department je sankcionisao brodske linije Islamske Republike Iran (IRISL). U to IRISL je bila brodska linija koju su korišćena za iranske proliferatore. Međutim Stejt Diparment je otkrio da ova kopmanija krijumčari velike količine čelika. Tada su sankcionisani Mohamed Rezi Modares Kjabanij, glavnom izvršni direktor IRISL-a i njegovi saradnici.

Od tada je licima u SAD zabranjeno je da prenose, plaćaju, izvoze, povlače ili na drugi način trguju imovinom i interesima iz Irana.

Foto:Shutterstock

Ukrajina

Najranije sankcije u vezi sa Ukrajinom od strane Sjedinjenih Država donete su u martu 2014. kao odgovor na rusku aneksiju Krima. Sjedinjene Države uvele su i sektorske sankcije nametnute određenim licima koja rade u sektorima ruske privrede koje je identifikovao Sekretar trezora. Njima se zabranjuje obavljanje transakcija, obezbeđivanje finansiranja i vlasničkog kapitala.

Rusija

Kada je u pitanju Rusija, SAD su uvele sankcije koje su ograničile, blokirale imovinu ruskih i krimskih političara, biznismena i vladinih zvaničnika i ograničile putovanja. Ubrzo su nove sankcije uključile i zabranu poslovnih transakcija za sedam pojedinaca i više od deset ruskih preduzeća.

Belorusija

U Belorujsiji je blokirana imovina određenih lica koja podrivaju demokratske procese ili institucije u Belorusiji. Poslednje u nizu sankcija ovoj zemlji uvedene su zbog migrantske krize.

Belorusija migranti
Migranti na granici Belorusije Foto:EPA-EFE/STR

Beloruskom imovinom se ne može na bilo koji način trgovati, niti se ona može iznositi iz zemlje. Zabrane uključuju, ali nisu ograničene na, davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo kog lica i prijem bilo kog doprinosa ili pružanja sredstava.

Severna Koreja

Pravilnikom o kontroli strane imovine iz 2000. godine uz određene izuzetke, licima u SAD zabranjeno je da prenose, plaćaju, izvoze, povlače ili na drugi način trguju imovinom i interesima u imovini entiteta iz Severne Koreje. Takođe je zabranjeno da registruju plovila u Severnoj Koreji, plove pod zastavom Severne Koreje i da poseduju, iznajmljuju. Proizvodi severnokorejskog porekla se ne smeju da se uvoze u Sjedinjene Države direktno ili preko trećih zemalja, bez dozvole Kancelarije za kontrolu strane imovine.

Sukob Severne Koreje sa SAD počelo je 1950-ih ulaskom Sjedinjenih Država u Korejski rat, što je bio potez osmišljen da se suprotstavi podršci SSSR-a u komunističkoj Koreji.

Kuba

Jedna od najdugovečnijih i najpoznatijih sankcija SAD je protiv jednog od njenih suseda na jugu – Kube. U februaru 1959. Fidel Kastro je postao premijer Kube, srušivši postrevolucionarnu kubansku vladu koju su favorizovale Sjedinjene Države. Tada je državljanima Kube zabranjeno da trguju ili putuju zbog kubanskih interesa, ali je bliska geografska blizina uticala na to da postoji niz izuzetaka za humanitarni rad i posete rođacima.

Kuba Havana
Kuba Havana Foto:EPA-EFE/Ernesto Mastrascusa

Stoga je američka vlada počela da ublažava neke sankcije Kubi, uključujući ograničenja trgovine i putovanja sa Kubo. Međutim, u junu 2017, tadašnji predsednik Donald Tramp je najavio da će se vratiti i ponovo primeniti neke od propisa koji su ublaženi. To je uključivalo potrebu za angažovanjem ovlašćenih turističkih vodiča tokom posete Kubi i to da se izbegavaju svi hoteli, prodavnice, restorani i druga preduzeća povezana sa kubanskom vojskom.

Dok je upotreba američkih kreditnih i debitnih kartica od strane putnika sada dozvoljena, osobama iz SAD je i dalje zabranjeno da posluju sa Kubom osim ako nemaju licencu OFAC-a. Opšta licenca OFAC-a dozvoljava izvoz i ponovni izvoz robe američkog porekla iz Sjedinjenih Država iz trećih zemalja, ali samo u slučajevima kada su transakcije odobrene od strane Biroa za industriju i bezbednost (BIS) Ministarstva trgovine.

Sirija

Opsežne sankcije prema Siriji blokiraju izvoz iz Sirije bilo kojeg artikala, korišćenje bilo kog avio-prevoznika u vlasništvu ili pod kontrolom Sirije za obezbeđivanje stranog vazdušnog prevoza, kao i svu imovinu i interese u imovini određenih lica.

Balkan

Kada se radi o terioriji Balkana, sankcionisane su Severna Makedonija, Srbija zbog ilegalnih poslovanja u u južnom delu zemlje i na Kosovu, i u BiH zbog ometaja sprovođenje Dejtonskog sporazuma u ​​Bosni. U Bosni su konkretno iz pomenutih raloga pod sankcijama bili Momčilu Krajišnik, Dragan Nikolić i Jovanu Đogi.

Sankcionisani pojedinci iz Afrike koji su ugrožavali mir

Američki predsednik Obama je 2015. godine izdao izvršnu naredbu o primeni sankcija protiv određenih osoba koje su doprinele krizi koja je u toku i eskalaciji nasilja u Burundiju. Naredba propisuje ovlašćenje OFAC-a da blokira imovinu onih koji su učestvovali u akcijama ili politikama koje ugrožavaju mir, bezbednost ili stabilnost afričke zemlje.

Barak Obama Foto:EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Pod istim optužbama sankcionisani su i pojedinci iz Mjanmara i Demokratske Republike Kongo, Centralnoafirčke Republike, Somalije, Libana, Iraka, Južnog Sudana, Venecuele, Jemena i Zimbabvea.

BONUS VIDEO: Gost Zoran Anđelković o zahtevima za sankcije SAD Vučiću i pritiscima za rešenje problema Kosova

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)