Foto:MUP/N1

Američko ministarstvo finansija objavilo je ažurirani spisak lica pod američkim sankcijama („OFAC’s SDN List„). Radi se o listi Kancelarije za kontrolu strane imovine. Među ažuriranim imenima je i 13 poznatih ljudi sa Severa Kosova, od kojih su većina biznismeni.

Među ovim licima nalaze se i imena sa optužnice za ubistvo Olivera Ivanovića, poput nekadašnjeg visokog zvaničnika Kosovske policije, Željka Bojića, potpredsednika Srpske liste, Milana Radoičića, srpskog biznismena Zvonka Veselinovića (tu je i njegov brat Žarko), Milana Mihajlovića, te više drugih biznismena sa Severa Kosova, navodi se. 

Takođe, uz njihova imena je i spisak od 24 firmi sa kojima se povezuju, a koje su, sa izuzetkom dve, registrovane u srpskom, odnosno kosovskom sistemu. Ostale dve registrovane su u Bugarskoj i Hrvatskoj i povezuju se sa Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem.

U naknadnom saopštenju, takođe izdatom danas, ministarstvo finansija SAD-a je potvrdilo da je listu osoba koje se povezuju sa transnacionalnim organizovanim kriminalom proširilo za 16 pojedinaca i 24 kompanija, kako kažu, „iz nekoliko evropskih zemalja i zapadne hemisfere“.

Kako je direktor Kancelarije za kontrolu strane imovine pri ovom ministarstvu, Andrea Gacki kazao, transnacionalni organizovani kriminal i korupcija, „često idu ruku pod ruku sa efektima masovne destabilizacije po vladavinu prava i demokratsko upravljanje“.

On je potvrdio da će američko ministarstvo finansija nastaviti da „agresivno razbija veze između transnacionalnih kriminalnih organizacija i koruptivne aktivnosti, a naročito od strane onih koji uživaju poverenje javnosti“.

U detaljnom saopštenju za javnost, ovo ministarstvo se osobama sa Severa Kosova bavilo kroz poseban odeljak. Oni su navedena lica predstavili kao „organizovana kriminalna grupa Zvonka Veselinovića“, detaljnije opisujući njenu ulogu.

Uz Zvonka i Žarka Veselinovića, Željka Bojića i Milana Radoičića, Ministarstvo finansija SAD je po drugi put označilo devet saradnika koji su nvodno radili za ili u ime Veselinovića: Marko Rošić, Andrija Bojić, Srđan Vulović, Milan Mihajlović, Miljan i Miljojko Radisavljević, Radovan Radić, Siniša Nedeljković i Radule Stević.

U nastavku objavljujemo izvorni prevod dela ovog saopštenja:

Zvonko Veselinović, vođa Organizovane kriminalne grupe (OKG) Zvonka Veselinovića, jedna je od najozloglašenijih korumpiranih ličnosti na Kosovu.

OKG Veselinović je uključena u šemu podmićivanja velikih razmera sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima koji omogućavaju ovoj grupi ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije.

Grupa je takođe sklopila zaveru sa različitim političarima kroz razne quid pro quo (Ti meni, ja tebi ili Burazerski, prim. red.) sporazume, uključujući podmićivanje kosovskih bezbednosnih zvaničnika početkom 2019. kako bi im se (na teritoriji, prim.red) između Srbije i Kosova omogućile krijumčarske radnje, a krajem 2017. i potkupljivanje kosovskih pograničnih bezbednosnih zvaničnika kako bi se krijumčarima omogućio bezbedan prolaz.

Krajem 2017. Veselinović i njegov brat Žarko (Jovan) Veselinović imali su dogovore sa političarima da pomognu svojoj stranci da pobedi na izborima, obezbede političke pobede svojim kandidatima i da svojim kandidatima doprinesu velikim sumama novca.

Zauzvrat, ovi političari bi braći Veselinović ustupili kontrolu nad određenim oblastima kako bi oni poslovali i gde bi mogli da obavljaju svoje nezakonite poslovne aktivnosti, bez mešanja srpskih vlasti, a takođe bi i pružali poslovne informacije u vezi sa imovinom, kako bi podržali i poslovna ulaganja ove braće.

Političari bi takođe nagrađivali braću Veselinović, radeći na tome da ovoj braći dodele najbolje infrastrukturne ugovore.

Krajem 2017. Veselinovići su davali donacije kao metodu pranja novca koji potiče iz njihovog kriminalnog poduhvata.

Žarko je bio vođa u OKG Veselinović, radeći sa svojim bratom i OKG – u njihovim krijumčarskim aktivnostima, nasilnom zastrašivanju preduzeća, građevinskim i infrastrukturnim projektima i projektima razvoja telekomunikacija.

Osim toga, Veselinović i njegova grupa optuženi su za navodnu umešanost u ubistvo lidera političke stranke – Olivera Ivanovića, u januaru 2018.

Veselinović i ostali članovi OKG, Milan Rajko Radojčić (Radojčić), Željko Bojić (Bojić) i Marko Rošić (Rosić) – svi su imenovani u optužnici za to ubistvo, a svaki je imao svoju ulogu u atentatu za taj zločinački poduhvat.

Veselinović, Žarko i Radojčić imenovani su, prema E.O. 13818 kao strana lica koja jesu, ili su bila vođe ili zvaničnici nekih od firmi, uključujući i bilo koji državni organ, a koji je učestvovao u korupciji, ili čiji su članovi učestvovali u korupciji, uključujući otuđivanje državne imovine, eksproprijaciju privatne imovine radi lične koristi, korupciju u vezi sa državnim ugovorima ili vađenjem prirodnih resursa, ili podmićivanje u vezi sa njihovim mandatom.

Bojić je određen na osnovu E.O. 13818 zato što je materijalno pomogao, sponzorisao ili pružio finansijsku, materijalnu ili tehničku podršku za, ili robu ili usluge za Veselinovića ili za njegovu podršku.

BONUS VIDEO: Aleksandar Vučić o povlačenju Zakona o eksproprijaciji: Nemamo pravo da uništavamo živote većeg broja ljudi, nego što je to bilo predviđeno

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar