Foto:Karen MINASYAN / AFP / Profimedia

Više hiljada demonstranata okupilo se danas u centru Jerevana da traži ostavku premijera Jermenije Nikola Pahinijana zbog prihvatanja primirja kojim je priznata pobeda Azerbejdžana posle šest nedelja rata u Nagorno-Karabahu. 

Blizu 10.000 ljudi okupilo se rano popodne,  javljaju novinari Frans presa dok demonstranti i dalje pristižu noseći plakate  na kojima piše „Nikol izdajnik“ i uzvikujući „Nikol odlazi!“.

Ovo je najveće okupljanje opozicije od početka protesta protiv premijera.

Pročitajte još:

Sporazum potpisan između Bakua i Jerevana pod pokroviteljstvom Rusije 9. novembra priznao je znatne teritorijalne dobitke Azerbejdžanu a brojni Jermeni su ga ocenili katastrofalnim, i traže ostavku Pahinijana.

Među demonstrantima danas videle su se zastave Jermenije i Nagorno-Karabaha dok su neki nosili slike vojnika poginulih na frontu.

Prema sporazumu od 9. novembra Jermenija se obavezala da preda Azerbejdžanu tri oblasti – Lačin, Kalbadjar i Aghdam koje nisu bili pod kontrolom Bakua od 1994.godine.

Te oblasti su bile deo tampon zone oko Nagorno-Karabaha, planinskog regiona nastanjenog većinski Jermenima i koji se odvojio od Azerbejdžana posle rata tokom 1990-ih.

Foto:REUTERS/Artem Mikryukov

Sporazum je ipak dozvolio opstanak Nagorno-Karabaha, smanjenog, uz raspoređivanje 2.000 ruskih vojnika za održavanje mira koji su zaduženi pre svega da osiguraju bezbednost koridora Lačin koji je jedini put koji vezuje Nagorno-Karabah sa Jermenijom.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u sredu pružio podršku Nikolu Pahinijanu i pozdravio njegovu hrabrost pred „vrlo teškom ali neophodnom odlukom“.

Foto:REUTERS/Artem Mikryukov

Nikol Pahinijan je danas preko televizije poručio narodu da nema nameru da podnese ostavku i da je prioritet Vlade da organizuje povratak ratnih zarobljenika i tela poginulih.

U šestonedeljnom ratu je s jermenske strane poginulo preko 2.300 vojnika i 50 civila.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar