Tajvan, Kina, Tajvanska, Kineska, zastava, zastave, pesnica, pesnice
Foto: Shutterstock

Kina i Nikaragva ponovo su danas uspostavile diplomatske odnose, nakon što je ta centralnoamerička država prekinula odnose sa Tajvanom, na koji Kina polaže pravo.

PROČITAJTE JOŠ:

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je, najavljujući odluku nakon sastanka sa ministrom finansija Nikaragve i dvojicom sinova predsednika Danijela Ortege u severnom kineskom gradu Tjenđinu, saopštilo da je ta zemlja napravila „pravi izbor“ koji je u skladu sa „težnjama naroda“, prenosi agencija Rojters.

Raskid odnosa sa Tajvanom dolazi nakon višemesečnog pogoršsanja odnosa između Ortege i Vašingtona, a odluka je doneta na dan kada je američki Stejt department saopštio da je uveo sankcije Nestoru Monkadi Lauu, Orteginom savetniku za nacionalnu bezbednost, tvrdeći da on upravlja šemom uvozne i carinske prevare u cilju bogaćenja članova Ortegine vlade.

Stejt department je saopštio i da odluka Nikaragve ne odražava volju naroda te zemlje jer njena vlada nije slobodno izabrana, kao i da je lišava saveznika.

Prekidanje veza kritikovao je i Tajvan, koji sada ima formalne odnose sa samo 14 zemalja, uglavnom u Latinskoj Americi i na Karibima.

Zbog ovakve odluke Nikaragve, tajvansko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je “bol i žaljenje”, navodeći da je Ortega zanemario prijateljstvo između naroda Tajvana i Nikaragve.

Kina pozdravlja odluku Nikaragve, Tajvan kritikuje

Kina pozdravlja Nikaragvu zbog njene ispravne odluke da ponovo uspostavi diplomatske odnose sa Pekingom i raskine veze sa Tajvanom, saopštilo je danas kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Saopštenje dolazi nakon što su se predstavnici vlada Kine i Nikaragve danas sastali u kineskom gradu Tjenđinu, prenosi agencija Rojters.

Istovremeno, predsednica Tajvana Caj Ing-ven poručuje da je Tajvan nepokolebljiv u svojoj odlučnosti da održi demokratiju, nakon što je Nikaragva prekinula veze sa Tajpejem u korist Pekinga.

“Što je tajvanska demokratija uspešnija, to je jača međunarodna podrška i veći je pritisak autoritarnog tabora“, izjavila je ona novinarima.

„Bez obzira na pritisak, to neće promeniti odlučnost Tajvana da održi demokratiju i slobodu, i da maršira ka svetu“, dodala je ona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar