NASA, astronauti
Foto: NASA via AP

Astronatuti koji treba da polete nazad na Zemlju sa Međunarodne svemirske stanice, moraće da nose pelene jer im se toalet u kapsuli pokvario.

Pročitajte još:

Austronautkinja NASA-e Megan Mekartur opisala je situaciju kao „ispod standarda“, ali je rekla da će se nekako snaći. Ona i još troje astronauta će provesti 20 sati u Spejs Eks kapsuli pre nego što slete na Zemlju.

„Let u svemir je pun malih izazova. Ovo je još samo jedan u nizu sa kojim moramo da se suočimo u ovoj misiji. Nismo preterano zabrinuti“, rekla je Mekartur na konferenciji za novinare iz orbite.

Francuski astronaut Tomas Peske rekao je da je proteklih šest meseci u svemiru bilo intenzivno, a da su između ostalog bili i domaćini ruskoj svemirskoj filmskoj ekipi koja je snimala scene na međunarodnoj svemirskoj stanici.

Na kraju se pojavio problem sa toaletom u kapsuli Spejs Eks, odnosno utvrđeno je da urin curi iz njega. Inženjeri su pregledali kapsulu i rekli da nije ugrožena, ali da toalet ne može da se koristi.

U ekipi sa Peskeom i Mekartur su i astronauti Šejn Kimbro i Akiko Hošide. Oni su u svemiru od 23. aprila. U Međunarodnoj svemirskoj stanici ostaće jedan Amerikanac i dvojica Rusa koji će dočekati novu ekipu astronauta.

BONUS VIDEO: Bezos predstavio „Blue Reef“, budućnost svemirskog turizma

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)