Foto: Tanjug/Christian Gooden/St. Louis Post-Dispatch via AP, Pool

Sudija iz Misurija poništio je u utorak osudu čoveka koji je odslužio skoro 28 godina doživotne kazne za ubistvo za koje je uvek govorio da ga nije počinio.

Lamar Džonson (50) zatvorio je oči i blago odmahnuo glavom dok ga je član njegovog pravnog tima tapšao po leđima kada je okružni sudija Dejvid Mejson doneo svoju odluku. Prilikom donošenja odluke, Mejson je objasnio da moraju postojati „pouzdani dokazi o stvarnoj nevinosti — dokazi toliko pouzdani da zapravo prelaze standard jasnog i ubedljivog“.

Džonson je izašao na slobodu nakon obrade podataka u zgradi suda. Ozaren, prišao je novinarima u predvorju suda oko dva sata nakon presude i zahvalio se svima koji su radili na njegovom slučaju, kao i sudiji.

„Ovo je neverovatno“, rekao je Džonson, koji nije postavljao pitanja, prenosi AP.

Foto: Tanjug/Christian Gooden/St. Louis Post-Dispatch via AP, Pool

Kancelarija državnog tužioca predvođena republikancima borila se da Džonson ostane zatvoren. Portparolka kancelarije Medlin Siren navela je u mejlu da kancelarija neće preduzimati dalje radnje u slučaju. Ponovo je branila nastojanje kancelarije da zadrži Džonsona iza rešetaka.

PROČITAJTE JOŠ:

Džonsonovi advokati su osudili kancelariju državnog tužioca nakon saslušanja, rekavši da „nikada nije prestalo da tvrdi da je Lamar kriv i da mu je prijatno da on vene i umre u zatvoru“.

Džonson planira da se ponovo poveže sa svojom porodicom i uživa u iskustvima koja mu je uskraćena većinu svog odraslog života dok je bio zatvoren, rekli su njegovi advokati.

„Dok danas donosi radost, ništa ne može da vrati sve što mu je država ukrala. Ništa mu neće vratiti skoro tri decenije koje je izgubio dok je bio odvojen od ćerki i porodice. Dokazi njegove nevinosti bili su dostupni na njegovom suđenju, ali su ih skrivali ili ignorisali oni koji nisu videli nikakvu vrednost u životima dvojice mladića crnaca sa južne strane“.

Foto: Tanjug/David Carson/St. Louis Post-Dispatch via AP, Pool, File

Džonson je osuđen za ubistvo zbog ubistva Markusa Bojda u oktobru 1994. godine, koga su dva maskirana muškarca upucala na njegovom prednjem tremu. Policija i tužioci su za ubistvo okrivili spor oko novca od droge. Džonson je od samog početka tvrdio da je nevin, rekavši da je bio sa svojom devojkom kilometrima daleko kada se zločin dogodio.

BONUS VIDEO: Pucnjava u Parizu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar