Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/GAVRIIL GRIGOROV/ SERGEY KOZLOV/SPUTNIK/KREMLIN, Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Samo dan nakon što je ruski ministar odbrane redom zvao zapadne kolege, da ih upozori na namere Ukrajine o upotrebi "prljave bombe", od tri zapadne zemlje stiglo je do sada neviđeno poniženje za Šojgua.

„Mi, ministri spoljnih poslova, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD ponavljamo snažnu podršku ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu u jeku ruske invazije. Ostajemo posvećeni podršci Ukrajini koja brani svoju teritoriju, koliko god bude trebalo. Ministri odbrane naših zemalja ranije su razgovarali sa ruskim ministrom Sergejom Šojguom na njegov zahtev.

Jasno smo mu stavili do znanja da odbacujemo očigledno lažne navode da se Ukrajina sprema da iskoristi „prljavu bombu“ na svojoj teritoriji. Svet će prozreti kroz namere Rusije da od ovoga stvori razlog za eskalaciju“, navodi se u zajedničkom saopštenju ministarstava spoljnih poslova Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.

Podsetimo, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu po prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu je razgovarao telefonom sa francuskim ministrom odbrane Sebastijanom Lekornuom i turskim i britanskim kolegama Hulusijem Akarom i Benom Volasom o sukobu u Ukrajini i tom prilikom ih zamolio za pomoć, jer kako tvrdi Kijev priprema „podmukli napad“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kasnije je pozvao i američkog kolegu Lojda Ostina.

U razgovoru sa Lekornuom, Šojgu je rekao da situacija u Ukrajini „ima tendenciju eskalacije koja neće moći da se kontroliše“, navodi se u saopštenju.

Akaru i Volasu je, kako se navodi, preneo „svoju zabrinutost zbog mogućih ukrajinskih provokacija i upotrebu „prljave bombe“.

Prljave bombe, koje pominje Šojgu, su napravljene od konvencionalnih eksplozivnih sredstava, a njihovo jezgro je obavijeno radioaktivnim materijalom.

BONUS VIDEO Putin uveo ratno stanje: Uvod u totalni rat?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar