Šezdeset skrinšotova, odnosno snimaka koji sadrže komunikaciju između pripadnika hrvatske policije stiglo je prošle godine na adresu holandskog neprofitnog istraživačkog portala Lighthouse Reports. Naziv grupe na WhatsAppu je ''OA Koridor II- Zapad'', a u njoj se nalaze kontakti 33 niže i više rangirana policijska službenika, dve portparolke Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske i zamenika glavnog direktora policije, načelnika Uprave za granicu Zorana Ničena. U ovim porukama dele se lični podaci i fotografije migranata koje je policija nalazila na graničnim prelazima, a kasnije nasilno isterivala iz zemlje, pokazuju šokantni podaci koje objavljuju hrvatski mediji.

Posebnu pažnju privlači poruka u kojoj se informiše o oko 80 migranata koji su zatečeni kod mesta Strizojevo, zaseok Skrbini, nedaleko od Velike Gorice, koji su, kako piše u poruci, pod nadzorom mobilne granične policije, antiterorističke jedinice Lučko, operativne grupe Zagreb i policijskih službenika Velika Gorica, te se traži pet “marica“ za njihov transport i odvraćanje, prenosi Dnevnik.hr.

“Dobio sam poruku s nepoznatog broja preko platforme Signal, poslao mi je skrinšotove te grupe na WhatsAppu. Poruka je bila jasna, da je ovo privremeni broj, a nakon toga će ga izbrisati i isključiti se sa Signala“, prepričava Klas Van Dijken, direktor Lighthouse Reportsa, koji je javnosti postao poznat pre godinu i po, kada su objavili snimke maskiranih muškaraca koji batinaju ljude terajući ih preko granice.

Foto: Twitter/Lighthouse Reports

U porukama koje su deo četa na WhatsAppu dele se podaci, fotografije, lokacije, nacionalnost i informacije o postupanju prema ukupno 1337 osoba, kao i snimci sa policijske kamere te podaci o kretanjima novinara s njihovim ličnim podacima i fotografijama.

Vrh policije znao za hapšenja?

Iz sadržaja poruka, nameće se zaključak da je vrh hrvatske policije, ali i zvaničnici MUP-a, bio detaljno obavešten o hapšenjima u „Akciji Koridor“ – ali ne zvaničnim kanalima, gde poruke kasnije mogu poslužiti kao dokaz, nego neformalnim porukama na WhatsAppu.

Ministarstvo unutršnjih poslova u odgovoru na drugi po redu upit konzorcija reporterki i reportera NoveTV, Lighthouse Reportsa, austrijskog ORF-a, nedeljnika Novosti, Der Spiegelea i Telegrama, koji rade na tom istraživanju, u sredu su poslali odgovor da ne rade ništa ilegalno, da grupe na WhatsAppu nisu zabranjene i da sumnjaju u istinitost i autentičnost poruka o kojima ih pitamo, a zatim kažu da te grupe na WhatsAppu ne postoje već tri godine.

Foto: Lighthouse Reports

Na prvi upit koji im je upućen još pre dve nedelje nakon nedelju dana su odgovorili da WhatsApp, Viber i slične aplikacije za razmenu poruka nisu zvanični način razmene podataka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

Isto je istraživačkoj mreži potvrdio i bivši ministar policije Vlaho Orepić, kojem je pokazan sadržaj prepiske s WhatsAppa.

“Pa nemam dalje šta reći, jednostavno možemo zaključiti da se ne radi o zvaničnoj komunikaciji, zašto je to bilo i kako je to bilo, ne bih se upuštao jer malo elemenata ima da bih donosio ikakve zaključke“, bio je suzdržan Orepić.

Za razliku od njega, njegov prethodnik Ranko Ostojić na pitanje zašto policijski službenici za informisanje o policijskom postupanju koriste nezvanično komunikacijsko sredstvo, uz ogradu da on ne može znati jesu li poruke autentične, kaže da može postojati samo jedan razlog.

Foto: Lighthouse Reports

“Krše puno zakona“

“Ja mogu jedino zaključiti da se skriva redovna zvanična komunikacija. Nepojmljivo bi bilo da se takvi podaci, ne navodeći sad imena, zvanja i osobe koje se sad tu nalaze, ali tu se radi o rukovodećim policijskim službenicima koji, ako su na ovaj način postupali, sigurno krše puno zakona“, zaključio je Ostojić.

Iz MUP-a kažu da se ad hok osnovane grupe na WhatsAppu mogu koristiti u područjima slabe pokrivenosti drugih signala, i tu se referiraju na svoj zvanični sistem TETRA. Ovde je važno napomenuti da TETRA ima signal jači od svih ostalih, a za njegovo proširenje MUP je dosad iz evropskog Schengen Facility fonda primio ukupno 8,5 milijuna evra. Inače, sva komunikacija policijskih službenika uobičajeno se odvija preko Operativnog komunikacijskog centra, tzv. OKC-a, preko kojeg se sva postupanja snimaju i postoji jasan protokol što se posle radi, pojašnjava Ostojić.

Foto: Shutterstock

“Policijski službenici kad završe svoje policijsko postupanje pišu izveštaj, on se evidentira u dnevnik događaja, naravno zavisi od toga o kojoj se jedinici radi i u kojoj to policijskoj stanici radi. Moram biti iskren, ako se to radi na ovaj način, očito da je to izbegavanje redovnog izveštavanja koje u policiji postoji.“

Tražili odgovore od MUP-a

Istraživačka mreža poslala je MUP-u i upit u kojem ih moli za informacije o postupanju s četiri grupe migranata o kojima se policajci međusobno informišu u četiri poruke na WhatsAppu. Poslati su im datumi postupanja, lokacije i broj zatečenih migranata. Njihov odgovor je da s obzirom na to da događaji na koje se referiše u upitu datiraju čak, navodno, četiri godine ranije te s obzirom na brojnost postupanja, mogu odgovoriti jedino s ukupnim podacima za razdoblje koje se navodi u upitu.

nasilje nad migrantima Hrvatska
Foto: Printscreen AP/Video

Ranko Ostojić, bivši ministar policije, kaže da je nemoguće da policija nema odgovore na to šta je bilo s ljudima.

“Meni je neverovatno da vam takvo nešto neko može odgovoriti. Ako nećete evidentirati da ste oduzeli slobodu za 80 ljudi, da ste u situaciji da su zapravo vođeni kod istražnog sudije ili da ste uhvatili krijumčara i da to nije evidentirano događajima, meni je to neverovatno.“

Objašnjava da su sva postupanja policijski službenici dužni da unesu u Dnevnik događaja, koji se prema izvorima iz policije čuva deset godina. Ovde vredi napomenuti da je upravo u avgustu 2020. Evropski odbor za sprečavanje mučenja i neljudskih ili ponižavajućih postupanja ili kažnjavanja, skraćeno CPT, proveo četiri dana u Hrvatskoj radeći svoj izveštaj. U njemu su napisali da je Dnevnik primopredaje smjene, (beležnica u koju se ručno upisuju podaci, op. a.), koji je delegacija CPT proverila u PP Korenica zabeležio da su u razdoblju od 25. jula do 12. avgusta 2020. ukupno 2373 osobe “odvraćene“ od strane hrvatske policije samo na području u nadležnosti ove policijske uprave, koja pokriva samo 33 km granice s BiH. Nasuprot tome, u istom vremenskom intervalu samo je deset stranaca u PP-u Korenica službeno uhapšeno.

Foto: EPA/ANTONIO BAT

Grafička karta lokacija koje se spominju u policijskoj komunikaciji u grupi na WhatsAppu jasno pokazuje da se zatečeni migranti u većini slučajeva nalaze daleko od granice. O odvraćanju u tom slučaju ne može biti reči. Iz MUP-a pak na novinarski upit odgovaraju da odvraćanje nije jednosmerno, iako je i sam Zoran Ničeno na javnoj televiziji upravo u avgustu 2019. rekao kako se odvraćanje vrši na graničnoj liniji.

Istraživačka grupa novinarki i novinara nazvala je sve brojeve koji se pojavljuju u grupi na WhatsAppu pod nazivom “OA Koridor II- Zapad“ , a za većinu njih su prethodno utvrdili da rade u policiji. Od 33 ljudi, 28 ih se javilo na telefon. Od njih 28, četvoro ih je tvrdilo da ne radi u policiji, 22 je potvrdilo svoj identitet. Većina je tvrdila da ne zna o čemu se radi, veliki broj njih da se za novinari za informacije obrate MUP-u.

POGLEDAJTE JOŠ:

Šokantni izveštaji

Pre gotovo dve godine Lighthouse Reports objavio je o maskiranim muškarcima koji tuku ljude terajući ih preko granice. Usprkos čitavom nizu svedočanstava koji spominju slične događaje, a koje su prikupile domaće i strane nevladine organizacije, MUP je tada tvrdio da se radi o izolovanom incidentu.

Iz MUP-a su drugom odgovoru na novinarski upit napisali da je svako postupanje policije prema osobi evidentirano u policijskim evidencijama, Dnevnicima događaja. Novinarska mreža u poslednjem upitu koji je poslala u sredu, ponovno je zamolila MUP da u svojoj evidenciji proveri šta je bilo s četiri grupe ljudi koji se spominju u grupi “OA Koridor II- ZAPAD“ na WhatsAppu. Među te četiri grupe nalazi se i grupa s 80 Pakistanaca koja je prema informacijama iz četa u grupi na WhatsAppu zatečena u blizini Velike Gorice u februaru 2020. U upitu je navedeno vreme, datum, lokacija, nacionalnost i broj osoba koje su zatečene, a odgovor nije stigao.

BONUS VIDEO Ksenija Pavkov: Migranti krijumčare doživljavaju uglavnom kao spasioci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar