Foto:Shutterstock

Visoke temperature, suša, povlačenje glečera: 2022. je bila godina rekorda u Evropi. To pokazuje izveštaj evropske službe „Kopernik“ za praćenje klime.

Stari kontinent je prošle godine doživeo najtoplije leto od kada se registruju meteorološki podaci. Prosečne temperature u Evropi dostigle su nove maksimume. To proizilazi iz godišnjeg izveštaja evropske službe za posmatranje klime „Kopernik“, koji je u četvrtak objavljen u Bonu.

Prema tom izveštaju, Evropa ne samo da je doživela najtoplije leto od početka meteoroloških merenja, već je to bila i druga najtoplija godinu u celini. Rekordi su zabeleženi i po sunčevom zračenju, povlačenju glečera u Alpima i broju dana s ekstremnim vrućinama u zemljama južne Evrope. Istovremeno, šumski požari oslobodili su više ugljen dioksida nego u poslednjih 15 godina, prenosi Dojče vele.

„Alarmantne promene“

Prema rečima naučnika, leto je bilo 1,4 stepena toplije od desetogodišnjeg proseka u periodu od 1991. do 2020, a prosečna godišnja temperatura bila je 0,9 stepeni iznad srednje temperature u tom periodu. Prosečna temperatura u poslednjih pet godina u Evropi je za oko 2,2 stepena toplija nego što je bila u predindustrijskom periodu 1850-1900.

Sveukupno, prema studiji, temperature u Evropi rastu dvostruko brže od globalne srednje veličine i brže nego na bilo kom drugom kontinentu. Karlo Buontempo, direktor „Kopernika“ odgovoran za klimatske promene, ocenjuje da je reč o „alarmantnim promenama“ i pritom ukazuje na toplotne talase na Mediteranu i temperaturne rekorde u Grčkoj.

PROČITAJTE JOŠ:

Posebno upadljiva suša u Evropi

Stručnjaci ističu da je suša u Evropi posebno upadljiva. Tokom zime 2021-2022, ali i u proleće i leto 2022. bilo je znatno manje padavina. A u maju 2022. bilo je manje padavina nego ikada ranije u ovom mesecu. Zajedno sa toplotnim talasima, to je, između ostalog, uticalo i na poljoprivredu, rečnu plovidbu i energetsku industriju. U Alpima se topilo pet kubnih kilometara glečera.

Prema izveštaju, region oko Severnog pola takođe je doživeo drastične promene. Arktik se stoga zagreva brže od ostatka planete. Na Grenlandu su temperature u septembru bile osam stepeni više nego inače, što je novi rekord, a to i tri različita toplotna talasa izazvali su topljenje ledenog pokrivača bez presedana.

BONUS VIDEO: Snežna oluja u Njujorku – desetine mrtvih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar