izrael vakcina protiv korone
Foto: EPA-EFE/Alex Kolomoisky

Premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu večeras u ponoć ističe rok za obrazovanje koalicione vlade posle izbora 23.marta, četvrtih u poslednje dve godine, na kojima nije bilo jasnog pobednika.

PROČITAJTE JOŠ:

Netanjahuov konzervativni Likud osvojio je najviše, 30 od ukupno 120 poslaničkih mandata, na tim izborima, ali da bi obrazovao vladu potrebna mu je podrška većine od 61 poslanika.

Uprkos mnogobrojnim sastancima sa rivalima, pa čak i pokušajem da dobije podršku male islamske partije izraelskih Arapa Netanjahuu nije pošlo za rukom da postigne dogovor za četiri nedelje.

Ako dogovora nema, predsednik Izraela Ruven Rivlin može da produži rok za obrazovanje vlade na još dve nedelje.

On takodje može da taj zadatak poveri nekom od Netanjahuovih rivala ili da pruži šansu poslanicima da medju sobom izaberu nekog za novog premijera.

Ako sve te opcije propadnu u Izraelu će se na jesen održati novi izbori, a to znači da će se politički zastoj produžiti za više meseci.

Netanajhuov zadatak iskomplikovali su umnogome njegovi partneri iz verskih i nacionalističkih partija.

Stranka Nova nada koju je obrazovao Netanjahuov bivši saradnik Gideon Sar odbija da udje u koaliciju s njim zbog dubokih ličnih neslaganja.

Religiozni cionizam, ultradesna partija podržava Netanjahua, ali neće da bude u vladi koja zavisi od podrške arapske stranke.

Partija Jamina, takodje desničarska, koju predvodi bivši Netanjahuov saradnik Naftali Benet nije obećala podršku ni njemu, ni njegovim protivnicima.

Netanjahu je u ponedeljak ponudio lideru Benetu da bude prvi premijer i da ga posle on zameni, ali je ponuda odbijena.

U medjuvremenu Netnjahuu se sudi za prevaru, zloupotrebu položaja u tri slučaja,uključujući mito u jednom od njih.

Sudjenje je u fazi saslušanja svedoka, a Netanjahu poriče da je bilo šta loše učinio.

Njegov zadatak je još više iskomplikovan zbog prošlenedeljne pogibije 45 ultraortodoksnih Jevreja u stampedu tokom verske svečanosti i zbog poziva da se pokrene zvanična istraga nemarnosti za koju je on odgovoran.

Netanjahuovi protivnici u medjuvremenu pokušavaju da se dogovore o alternativnoj vladi, ali je nejasno da li je to moguće jer jedino što im je zajedničko jeste animozitet prema sadašnjem premijeru.

Ako u ponoć ne bude koalicije Netanjahu će učiniti sve da spreči protivnike da postignu sporazum u narednim nedeljama, a to ćemu omugučiti da ostane premijer do sledećih izbora.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar