Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu Foto: EPA-EFE/MENAHEM KAHANA / POOL

Bivši premijer Izraela Benjamin Netanjahu, sada vodja opozicije, rekao je danas na sastanku vodja partija koje ga podržavaju da nova izraelska vlada neće trajati dugo.

PROČITAJTE JOŠ:

On je ponovio da je ta vlada zasnovana na „prevari, mržnji i težnji za vlašću“, te suviše podeljena da bi uspela.

Ne pominjući novog premijera Naftalija Beneta po imenu, Netanjahu je rekao da zahteva „gvozdenu disciplinu“ i koheziju od opozicije kako bi se otežao život vladajućoj koaliciji i „doneo spas narodu i državi Izrael“.

Netanjahu je najavio da će se slični sastanci održavati svakog ponedeljka u 13.30 po lokalnom vremenu.

„Ako radimo za taj cilj uspećemo, a ako se medjusobno sukobljavamo, nećemo“, rekao je bivši izraelski lider očito aludirajuči na izjavu jednog poslanika svoje konzervativne partije Likud koji je vodju partije Religiozni cionizam optužio za svrgavanje Netanjahua.

Netanjahu se fotografisao sa svojim pristalicama koje su prisustovovale tom sastanku, pošto je prethodno izbegao da se fotografiše sa Benetom prilikom primopredaje vlasti, preneli su izraelski mediji.

Izraelski parlament-Kneset je sinoć tesnom većinom izglasao poverenje takozvanoj vladi promene predvodjenoj Benetom, liderom desničarske partije Jamina.

Benet će na osnovu koalicionog sporazuma biti premijer prve dve godine mandata nove vlade, a onda će ga zameniti sadašnji šef diplomatije Jair Lapid, arhitekta nove koalicije.

U opoziciji su Netanjahuov konzervativni Likud, dve partije ultraortodoksnih Jevreja, jedna ultradesna stranka i partija izraelskih Arapa Zajednička lista.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar