Naftali Benet Naftali Bennett
Naftali Benet Foto:EPA-EFE/MENAHEM KAHANA

Naftali Benet (49), koji je u nedelju položio zakletvu kao novi izraelski premijer, predstavlja otelotvorenje brojnih kontradikcija koje odlikuju Izrael, navodi AP.

PROČITAJTE JOŠ:

Benet je religiozni Jevrejin, ultra-nacionalista koji je zaradio milione u primarno sekularnom sektoru visoke tehnologije, zalaže se za naseljavanje Jevreja na okupiranim teritorijama, a živi u Tel Avivu i nekada je bio saveznik svoga prethodnika Benjamina Netanijahua, koga je nakon 12-godišnje vladavine smenio uz pomoć centrista i levičara, navodi AP.

Njegova ultra-nacionalistička stranka Jamina osvojila je na martovskim izborima samo sedam mesta u Knesetu, koji ima 120 poslaničkih mesta, ali je Benet uspeo da se nametne za predvodnika nove političke koalicije.

On se protivi nezavisnoj državi Palestinaca, a snažno se zalaže za izgradnju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, što većina Palestinaca i značajan deo međunarodne zajednice vide kao glavnu prepreku za postizanje mira.

„On je lider desnice, zastupa ekstremne stavove u pogledu bezbednosne politike, ali je istovremeno i veoma pragmatičan“, ukazao je Johanan Plesner, načelnik izraelskog Instituta za demokratiju i dugogodišnji Benetov poznanik, koji je s njim služio vojni rok.

Vojna služba, milioner sa 33 godine

Put u politiku je Naftalija Beneta, kao i mnoge druge izraelske političare, vodio preko oružanih snaga. Benet, čija je porodica iz San Franciska emigrirala u Izrael, šest godina je služio u specijalnim jedinicama izraelske vojske.

Benetova vojna služba je ostala kontroverzna tema u javnosti godinama nakon što je napustio specijalne snage. Kao oficir specijalnih snaga, Benet je tokom Aprilskog rata 1996. učestvovao u artiljerijskim napadima na libansko selo Kana, u kojem je uništeno glavno sedište trupa Ujedinjenih nacija i ubijeno više od stotinu civila.

Po završetku vojne službe 1996, Benet započinje studije prava u Njujorku, osniva softversku kompaniju i brzo počinje da ostvaruje profit. Nekoliko godina kasnije promet kompanije procenjen je na 145 miliona dolara. Benet se sa 33 godine finansijski obezbedio.

„Mogao sam do kraja život da sedim na Karibima i ispijam koktele“, izjavio je Benet, prenosi Dojče vele.

Dete imigranata

Rođen je u izraelskom gradu Haifi, a roditelji su mu imigranti iz San Franciska. Danas sa suprugom Gilat i njihovo četvoro dece živi u bogatom predgrađu Tel Aviva. Studirao pravo na jerusalimskom Hebrejskom univerzitetu, a u privatan biznis ušao je 1999. godine kada je osnovao firmu Toiota. Zatim se preselio u Njujork prodavši 2005. godine svoju softversku kompaniju američkoj bezbednosnoj firmi RSA za 145 miliona dolara.

Kako je deo detinjstva proveo u SAD, tečno govori engleski jezik sa američkim naglaskom, a život u ovoj zemlji uticao je i na njegove stavove, te je relativno liberalan povodom tema kao što su prava homoseksualaca i odnos između religije u države u zemlji u kojoj ortodoksni rabini imaju snažan uticaj.

Politička karijera

Karijeru je započeo kao šef Netanjahuovog kabineta nakon Libanskog rata 2006. u kojem je Benet izgubio najboljeg prijatelja. Dve godine je bio jedan od najbližih saradnika političara partije Likud, ali neposredno pre nego što će 2009. Netanjahu biti ponovo izabran za šefa vlade, Benet okončava saradnju sa njim i distancira se od svog mentora.

Benet je oštro kritikovao konzervativnog premijera, koji se nakon američkog pritiska, izjasnio za obustavljanje gradnje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj Obali. Kao predsedavajući krovne organizacije Naselja, organizovao je delotvorne proteste protiv ovih planova i izvršio pritisak na Netanjahua.

U proleće 2012. je ambiciozni političar okončao članstvo u Likudu, najvećoj konzervativnoj partiji u Izraelu, i priključio se nacionalno-religioznoj partiji Jevrejski dom. Samo pola godine kasnije ova mala partija, sa samo tri poslanička mesta u izraelskom parlamentu Knesetu izabrala ga je za svog predsednika, prenosi Dojče vele.

Jevrejski dom je pod njegovim rukovodstvom proširio biračku bazu i dobio više poslaničkih mesta. Kao ministar i član Kabineta za bezbednost, Benet je 2013. ušao u vladu svog rivala – Netanjahua.

Šest godina nakon što ga je partija izabrala za svog predsednika, napušta pokret i krajem 2018. osniva novu poslaničku grupu u Knesetu pod imenom Nova desnica.

Za parlamentarne izbore 2019. Nova desnica se sa Unijom desnih partija povezala u novi politički savez Jamina, koji se tada izjasnio za ponovni izbor Netanjahua. Tako Benet u jesen 2019. ponovo ulazi u Netnjahuov kabinet kao ministar odbrane.

Od poslednjih parlamentarnih izbora, na kojima je Jamina osvojila sedam poslaničkih mandata, Naftali Benet radi na okončanju ere Netanjahua.

Kontroverze

Tečno govori engleski jezik i odlično snalazi u medijima. Često je pojavljuje na televizija i brani poteze koje čini Izrael. Ipak, s vremena na vreme bilo je to u kontroverznih opaski. U debati, jednom je prekorio izraelskog arapskog poslanika: „Dok ste vi još visili sa grana, mi smo ovde imali jevrejsku državu.“

Formiranje palestinske države nazvao je „samoubistvom“ za Izrael, prenos BBC.

„Čak i ako nas svet bude pritiskao, nećemo voljno počiniti samoubistvo“, izjavio je 2015. godine.

Benet danas

Benet se danas zalaže za jedinstvo, a govorio je da nema izraelske okupacije Zapadne obale jer nikada nije bilo palestinske države i da teroristi moraju biti ubijeni, a ne oslobođeni, aludirajući na palestinske zatvorenike, te da se sukob sa Palestincima ne može rešiti već se mora trpeti „kao šrapnel u zadnjici“.

„Izabrao sam da radim za dobro Izraela“, tvrdio je Benet koji je postao prvi religiozni predsednik Vlade Izraela koji na glavi nosi kipu, malu kapu kojom jevrejski vernici pokrivaju teme, prenosi Beta.

Benet je do sada bio pet puta ministar od 2013. godine ali nikada nije svoje izjave pretvorio u politički projekat. Većina izraelskih komentatora ne predviđa da će on dugo biti premijer.

Za dve godine na toj funkciji bi prema koalicionom sporazumu trebalo da ga zameni dosadašnji lider izraelske opozicije, mandatar za sastav nove vlade Jair Lapid. On je bivša TV zvezda sada vođa partije centra Ima budućnosti (Ješ atid).

Tu partiju je osnovao pre deset godina, a sada je nadomak ostvarenja misije koju je sebi postavio da svrgne Netanjahua izraelskog premijera bez premca po dužini mandata.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar