Ramzan Kadirov, Vladimir Putin i Jevgeni Prigožin Foto: EPA-EFE/DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVIC/GRIGORY SYSOEV/SPUTNIK/KREMLIN/Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin već decenijama kontroliše i odlučuje o svemu u svojoj zemlji. Međutim, sa početkom ruske invazije na Ukrajini, konci su počeli da klize iz Putinovih ruku. Prvi put u dve decenije koliko je na vlasti, protivnici ruskog lidera smatraju da postoji mogućnost da on izgubi moć, iako se još uvek ne zna kako bi završnica mogla da se odigra. Mnogo toga zavisi od toka rata, ali i od ljudi koji čine Putinov uži krug - pre svega Ramzana Kadirova i Jevgenija Prigožina.

U proteklih nekoliko nedelja, sukobi u Kremlju su izbili na videlo, a insajderi javno kritikuju jedni druge i moskovsku vojnu komandu najvišeg nivoa, jer su demoralisane ruske snage prinuđene da na delimično povlačanje nakon ponižavajućih poraza u Ukrajini. Čini se da se najviši zvaničnici sada bore da iskoriste trenutnu situaciju, koja bi ruskog lidera Vladimira Putina mogla skupo da košta. Posmatači Kremlja su uočili javno neslaganje članova ruske elite sa Putinom, posebno čečenskog lidera Ramzana Kadirova i šefa paravojnih jedinica Jevgenija Prigožina.

Mihail Kasjanov, Putinov premijer od 2000. do 2004. godine, predviđa da bi njegov siguran položaj mogao biti poljuljan, a ostali Putinovi kritičari takođe naglašavaju da rat u Ukrajini označava prekretnicu.

Mihail Hodorkovski, istakuti Putinov kritičar, ističe da se zbog otpora Ukrajine i pogrešnih koraka Rusije, sve češće čuju kritike i da politički igrači razmišljaju o životu posle Putina, prenosi Politiko.

Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN/Alexander NEMENOV / AFP / Taisiya Borshigova / TASS / Yelena Afonina / TASS / Profimedia

Ratna partija

Hodorkovski kao primer daje Kadirova i Prigožina, koji važe za bliske Putinove saradnike. Oni su pokrenuli „oštre napade“ protiv ruskih komandanata. Kao lideri „ratne partije“ sve češće pozivaju na žestoke akcije u Ukrajini. Obojica, ipak, paze da deluju lojalno, ali Hodorkovski sumnja da igraju dvostruku igru.

„Prigožin je danas pod kontrolom Putina. Ali i on se sprema za život posle Putina i gradi odnos sa Kadirovim“, navodi se.

Posle Kadirovljevog zahteva za eksalacijom sukoba, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je istakao novinarima da „šefovi regiona imaju pravo da izraze svoje gledište“.

„Pazite koga kritikujete“

Postoji izvesna sumnja da je za Putina korisno da Kadirov i Prigožin pozivaju na sve ekstremnije akcije kako bi se zapadni lideri zabrinuli – i pomislili „pazite šta želite, jer Rusija bez Putina može značiti Rusiju Kadirova i Prigožina“.

Leonid Volkov, šef kabineta Alekseja Navaljnog, opozicionara koji je u zatvoru, opisije Prigožina kao „najopasnijeg kriminalca u Putinovom okruženju“.

Vladimir Putin i Ramzan Kadirov Foto: EPA-EFE/ALEKSEY NIKOLSKYI/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Prigožin je, kako se situacija zahuktava, promenio svoj način delovanja. Priznao je da je osnovao Vagner grupu, rusku paravojnu formaciju, koja je optužena za kršenje ljduskih prava u Africi, Siriji i Ukrajini. Sada se predstavlja kao ozbiljan vojni komandant i aplaudirao je Kadirovu zbog zahteva za preduzimanjem „drastičnijih mera“, uključujući proglašenje vanrednog stanja u pograničnim oblastima Rusije, pa čak i upotrebu nuklearnog oružja.

Čečenski lider Kadirov je isprva sugerisao da Vladimir Putin možda nije svestan stvarnog stanja stvari na frontu.

„Napravili su greške i mislim da će doneti neophodne zaključke“, rekao je Kadirov u audio poruci objavljenoj na njegovom Telegram kanalu.

„Ako danas ili sutra ne dođe do promena u strategiji, biću prinuđen da razgovaram sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i rukovodstvom zemlje da im objasnim pravu situaciju na terenu. To je veoma interesantna situacija. Rekao bih da je zapanjujuće“, rekao je Kadirov početkom septembra.

Kadirov je nakon toga postao sve glasniji i oštriji u svojim kritikama. To se posebno videlo nakon što je Ukrajina povratila grad Liman koji su kontrolisali Rusi. U svojoj kritici se ustremio na general-pukovnika Aleksandra Lapina.

Jevgeni Prigožin Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

„Lapin seli svoj štab u Starobelsk, stotinu kilometara od svojih podređenih, a on je sam sedeo u Lugansku. Kako možete brzo upravljati jedinicama kada ste udaljeni 150 kilometara od njih? Lapina na vrhu pokrivaju čelnici u Generalštabu. Da nije tako, degradirao bih ga, oduzeo mu nagrade i poslao ga s mitraljezom u rukama u prve redove da krvlju spere svoju sramotu“, oštar je bio Kadirov.

Prigožin je podržao Kadirovljev plan da kmandanti koji su poraženi u Ukrajini budu kažnjeni, lišeni činova i medalja i da budu poslati na front.

„Bravo Ramzane. Ove siledžije treba poslati bose na front sa mitraljezima“, naveo je on.

PROČITAJTE JOŠ:

„Korak ih deli od kritike Putina“

Ipak, svako ko napada „velike igrače“ je na tankom ledu. Samo ih korak deli od kritikovanja generala i ministra odbrane Sergeja Šojgua, do kritikovanja čoveka koji ih je postavio: Putina.

Dvostruka igra na ruskoj političkoj sceni je pokrenula i „javnu trku mogućih naslednika“.

Bivši predsednik i bivši premijer Rusije Dmitrij Medvedev, nekada je pokušavao da se predstavi kao prozapadno nastrojen, a sada oštro osuđuje NATO. Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin se takođe gura u prvi plan. Isto tako prvi zamenik šefa kabineta Sergej Kirijenko sada je sve više u centru pažnje.

Bez obzira na stanje na političkoj sceni Rusije, postoje znaci unutrašnje borbe za vlast u kojoj se formiraju dva glavna saveza: „ratna partija“ koju predvode Kadirov i Prigožin i suprotstaljena frakcija koju čine bezbednsone agencije – Sergej Šojgu i načelnik generalštaba Valerij Gerasimov, ističe Hodorkovski.

Foto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia, Mikhail Metzel / TASS / Profimedia, EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV/ MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN P,Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia

Dva moguća scenarija

Hodorkovski u narednom periodu vidi dva moguća scenarija. U prvom, zagovornici rata pristikaju Putina da odstupi kako bi ga sistem koji je stvorio nadživeo, obećavajući mu imunitet i zadržavanje bogatstva.

Drugi scenario je da dođe do sukoba između „ratne stranke“ i njihovih protivnika u bezbednosnim i odbrambenim strukturama, koji su daleko više fragmentirani i demoralisani.

BONUS VIDEO: Dan posle Putinovog osvetničkog napada: Širom Ukrajine odzvanjaju sirene za vazdušnu opasnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare