Aiden Aslin Foto:Operation 2021 / Alamy / Alamy / Profimedia

Britanac koji se borio na strani ukrajinskih oružanih snaga u opkoljenom gradu Marijupolju, bio je primoran da se preda ruskoj vojsci zajedno sa svojom jedinicom, jer su ostali bez hrane i municije.

Ejden Aslin iz Njuarka, pridružio se ukrajinskim marincima 2018. godine, a nedavno je prijateljima i porodici rekao da on i njegovi drugovi ne mogu više da izdrže jer ruska vojska postepeno jača pritisak na južni lučki grad.

Ruske trupe od početka invazije opsedaju grad na Azovskom moru. Teritorija koju kontrolišu ukrajinske snage postepeno se smanjila na nekoliko centralnih oblasti, prenosi Gardijan.

Aslin se borio i za sirijske Kurde protiv Islamske države između 2015. i 2017. godine, pre nego što se preselio u Ukrajinu.

Oglasila se Aslinova majka

Aslinova majka Ang Vud rekla je za BBC da je jedinica njenog sina „izdržala paklenu borbu“, ali da je morala da se preda jer više nije imala oružja.

„Pozvao me je i rekao da nemaju više oružja za borbu. Volim svog sina, on je moj heroj – priredili su mu pakao“, rekla je.

Ona je dodala da joj je sin zvučao dobro, ali je pozvala vladu Velike Britanije da pruži veću podršku Ukrajini. Takođe je pozvala britanskog premijera Borisa Džonsona da pronađe način da „ukloni ruskog predsednika Vladimira Putina“.

„Pozvao me je i rekao da nemaju hrane i municije“

Aslinov prijatelj Brenan Filips je rekao da je razgovarao sa njim telefonom. Istakao je da mu je zvučao „snažno i raspoloženo“.

„Pozvao me je i rekao: ‘Nemamo hrane, nemamo zalihe, nemamo municiju, potpuno smo opkoljeni, moramo da se predamo'“, rekao je on.

Naveo je da je Aslin bio vrlo svestan šta se oko njega dešava, prenosi BBC.

Aiden Aslin Foto:Ken McKay/ITV / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Nisu mogli da uzađu i nisu mogli da uzvrate, tako da nisu imali izbora. Siguran sam da im je ostao još koji metak da bi ga ispalili“, dodao je.

U video snimku snimljenom u februaru pre rata, Aslin je rekao da je „prvobitno želeo da bude policajac“, ali da je odlučio da se pridružio borbi pritiv Islamske države kako ne bi „sedeo ovde i žalio se na sve, već da uradi nešto povodom toga“.

PROČITAJTE JOŠ:

Istakao je da je prepoznao da rat sa Rusijom može da znači „da će mnogo ljudi poginuti ili biti ozbiljno povređeno“.

U objavi na Fejsbuku u ponedeljak, poslednji ukrajinski borci koji brane Marijupolj rekli su da im je nestalo municije i da očekuju da će vrlo brzo biti zarobljeni ili ubijeni. Rusija tvrdi da se predalo više od 1.000 ukrajinskih vojnika u Marijupolju, ali Ukrajina kaže da je grad uprkos tome i dalje pod opsadom.

Gradonačelnik Marijupolja rekao je da je u gradu navodno ubijeno oko 21.000 ljudi, dok još 100.000 čeka evakuaciju.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete da pratiti u našem blogu UŽIVO. 

BONUS VIDEO: Bombardovana železnička stanica u Kramatorsku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Svi komentari (6)