Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

U svom noćnom obraćanju 48. dana rata, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski se pohvalio da je Ukrajina uhvatila najvišeg proruskog političara u zemlji Viktora Medvedčuka, koji je bio u bekstvu i koji je osumnjičen za izdaju.

On je osudio Medvedčuka zbog njegovog „ciničnog“ nošenja vojne kamuflaže u njegovom navodnom pokuaju da pobegne iz zemlje i izbegne krivično gonjenje.

„Pa ako je Medvedčuk odabrao vojnu uniformu za sebe, on potpada pod ratna pravila“, rekao je Zelenski nudeći mu da ga razmeni sa Rusijom za Ukrajince koje ruske trupe drže u zatočeništvu.

„Predlažem Ruskoj Federaciji: Zamenite ovog vašeg momka za naše momke i devojke koji se sada nalaze u ruskom zarobljeništvu“, rekao je Zelenski.

Foto:Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office/ AP

„Neka vam Medvedčuk bude primer“, dodao je on.

„Ni bivši oligarh nije pobegao, a da ne govorimo o mnogo običnijim kriminalcima iz ruskog podzemlja“, rekao je on i dodao da je „potrebno kazniti saradnike“.

Ukrajina je u utorak saopštila da je uhapšen Viktor Medvedčuk, lider stranke Opoziciona platforma – Za život. U februaru su vlasti saopštile da je pobegao iz kućnog pritovora nakon što je protiv njega pokrenut postupak za izdaju.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovaj proruski političar, za kojeg se ističe da je kum ćerke ruskog predsednika Vladimira Putina, negirao je krivicu.

Pored fotografije Medvedčuka sa lisicama na rukama, šef ukrajinske službe bezbednosti Ivan Bakanov je na Fejsbuku napisao da su operativci sproveli „ovu munjevitu i opasnu specijalnu operaciju na više nivoa“ kako bi ga uhapsili.

Novinska agencija TASS je citirala portparola Kremlja Dmitrija Peskova koji je rekao da je video fotografiju i da ne može da kaže da li je originalna.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete da pratite na našem blogu UŽIVO. 

BONUS VIDEO: Borodjanka u ruševinama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare