Annalena Baerbock Christian Lindner
Annalena Baerbock i Christian Lindner Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN/CLEMENS BILAN

Rezultati najneizvesnijih izbora u Nemačkoj pokazali su da priliku za formiranje vlade imaju i Socijaldemokratska partija (SPD) i Demohrišćanska unija (CDU). Izvesno je da će doći do formiranja tročlane koalicija, koja zavisi od dva ključna igrača - Zelenih, koje predvodi Analena Berbok i Liberala (FDP), čiji je lider Kristijan Linder.

Razlika u broju glasova koje su dobili glavni konkurenti je na nivou statističke greške – SPD (25,7%) i CDU (24,1%). I Olaf Šolc i Armin Lašet najavljuju da će formirati vladu, ali je situacija sada van njihove kontrole.

Ključ nove vlade drže Zeleni sa osvojenih 14,8 odsto glasova i Liberali (FDP) sa 11,5 odsto. Pregovori će gotovo izvesno trajati mesecima i neće nimalo laki, jer je put do tročlane koalicije popločan razlikom u stavovima.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Zeleni najpoželjniji partner

Tokom debate koja je održana nekoliko sati nakon što su objavljeni prvi rezultati, Šolc, Lašet i Linder izrazili su spremnost na saradnju sa Analenom Berbok i njenom strankom. U većini kombinacija za formiranje buduće vlade Zeleni su neophodan činilac.

Na mestu broj dva najpoželjnih „udavača“ posle izbora su Liberali, s obzirom na izborni krah Levice (Linke), koja nije uspela da prođe cenzus i činjenicu da ultradesničari iz Alternative za Nemačku (AfD) ni za koga nisu poželjan partner.

POGLEDAJTE JOŠ:

Čak i slučaju da se CDU i SPD ponovo odluče na Veliku koaliciju, biće im potreban ili Linder ili Berbok za većinu. Međutim, i Lašet i Šolc već su se izjasnili da nisu voljni za novi savez, što znači da sada obojica treba da daju sve od sebe da privole Zelene i FDP na svoju stranu ili da odu u opoziciju.

Zeleni naginju ka SPD-u, Linder ka CDU

Olaf Šolc i ranije je otvoreno pričao o saradnji sa Zelenima, što ni Berbok nije isključila. SPD i Zelene vežu pitanja socijalne politike, podizanja poreza za bogate i borbe protiv klimatskih promena. Njihova saradnja bila bi prirodan savez, ali zajedno imaju 324 poslanika u Bundestagu, što nije dovoljno za većinu. Treći partner mogli bi da budu Liberali, ali problem bi mogla da predstavlja funkcija koju želi Kristijan Linder.

Kristijan Lindner Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Prvi čovek FDP-a ranije je najavio da u novoj vladi želi mesto na kom se trenutno nalazi Olaf Šolc – ministar finansija. Linder želi ovu poziciju da bi mogao da sprovede svoju ekonomsku politiku, koja je gotovo u potpunoj suprotnosti sa onim za šta se zalaže SPD. Šolc želi drastično da poveća porez za bogate Nemce, dok Linder smatra da ga treba smanjiti. Sa druge strane, Zeleni će tražiti da fokus bude na klimatskim promenama, što ne predstavlja problem ni za Šolca ni za Lindera.

Linder i Liberali ideološki su mnogo bliži demohrišćanima nego socijaldemokratama. Glavno pitanje na kome Linder insistira jeste finansijska politika i smanjenje stope oporezivanja. Lašet nije u situaciji da može da bira, te bi morao da pristane na zahteve Liberala, ukoliko to znači da će Unija ostati na vlasti.

Armin Laset Armin Laschet
Armin Lašet Foto:Tanjug/Photo/Markus Schreiber

Ipak, poslednji put kada su CDU i Liberali seli za sto da razgovaraju o koaliciji nije se završilo najbolje. Nakon izbora 2017. godine Linder je pregovarao sa CDU, ali kako njegovi zahtevi nisu ispunjeni, naprasno je napustio pregovore i ostavio Uniju u nezgodnoj poziciji. Tada je označen kao „nestabilan pregovarač“.

Situaciju će prelomiti Zeleni, nakon kongresa partije koji za zakazan za 2. oktobar. Analena Berbok će tada odlučiti sa kim želi da pregovara, dok Kristijan Linder sa nestrpljenjem očekuje njen poziv.

Analena Berbok
Analena Berbok Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Dok se pregovori ne završe i napravi nova vlada, Merkelova će i dalje biti kancelar. Ukoliko na toj poziciji ostane do 7. decembra oboriće rekord u dužini vladavine koji je postavio Helmut Kol.

BONUS VIDEO Nemačka pred izborom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar