Foto: EPA-EFE/ANDREAS GORA

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer objavio je danas da će tražiti drugi predsednički mandat navodeći da želi da pomogne u prevazilaženju podela produbljenih pandemijom koronavirusa.

Pročitajte još:

Štajnmajer je objavio da će tražiti da bude još pet godina na čelu Nemačke četiri meseca pre izbora za novi sastav parlamenta.

U februaru iduće godine skupština sastavljena od članova donjeg doma parlamenta i predstavnika 16 saveznih država će izabrati novog predsednika.

Štajnmajerov sadašnji mandat ističe u martu.

Pre nego što je postao predsednik, Štajnmajer je u dva navrata bio ministar spoljnih poslova kancelarke Angele Merkel, a prethodno je bio šef kabineta kancelara Gerharda Šredera. Šezdesetpetogodišnji Štajnmajer je iz socijaldemokratske stranke levog centra, manjeg partnera u sadašnjoj Merkelkinoj vladi, ali je uvažen u širem političkom spektru.

Predsednik Nemačke nema mnogo izvršne vlasti ali se smatra važnim moralnim autoritetom. Posle nejasnih rezultata parlamentarnih izbora 2017. Štajnmajer je pomogao da podstakne političare da formiraju novu koalicionu vladu umesto odlaska na ponovljene izbore.

„Predsednik ne određuje politički pravac, vrlo sam svestan toga, ali predsednik može da gradi mostove. Pandemija je nanela duboke rane, donela je patnje i tugu, ekonomske i psihološke teškoće i mnogo frustracije i gorčine. Ja bih želeo da pomogne da izlečim te rane“, rekao je danas Štajnmajer.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar