Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Nemački Špigel nastavlja da oštro komentariše dešavanja na Balkanu, navodeći da je Republika Srpska pravo bure baruta kojem preti katastrofa. Kako prenosi zagrebački "Indeks", glavni krivac biće, kao i uvek, srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik, a okidač sukoba blagoslov Moskve da nastavi sa projektom odvajanja RS-a od zajedničke države.

Glavna veza između najveće države na svetu i entiteta BiH jeste pravoslavlje. Ta nit očigledno lako pretvara „ruski“ u „srpski svet“.

Pročitajte još:

Zbog toga novinari Špigela smatraju da Dodik kako bi zadržao moć u narodu pred izbore, dobrovoljno postaje piun na Putinovoj šahovskoj tabli.

List piše da bi i ostalo velikosrpski separatisti mogli za sebe da obezbede podršku Moskve. Navode i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić održava intenzivne kontakte sa Kremljom i da je redovan Putinov gost.

„Vučić je poznat po tome što je veliki majstor u sedenju na dve stolice. Ovaj efikasni autokrata svojom zemljom, koja ima najveću populaciju među zemljama bivše Jugoslavije, vlada čvrstom rukom i pažljivom politikom neopredeljenja“, piše nemački list.

Stoga se postavlja pitanje – ako ruski svet može da uništi Evropu, da li srpski svet može da razori zapadni Balkan?

„Ruski svet“, konkretno, označava rusku ideologiju kojoj ima cilj da proširi uticaj u inostranstvu i ujedini države koje Kremlj smatra svojim dvorištem na temelju zajedničke istorije i vere.

Kao politički koncept dobio je određenu važnost 2000-ih, posebice nakon što ga je Putin počeo da ga koristi u svojim nacionalističkim govorima, kojima je budio duh zajedništva među Rusima.

Geopolitički, „ruski svet“ je zamišljen kao rusko „carstvo dijaspore“, s posebnim značajem koji se neprestano pridavao ruskim enklavama u susednim zemljama– to jest, evropskim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, poput Ukrajine i Moldavije i onih područja s velikim brojem stanovnika koji govore ruski, kao što su Krim, Donbas i Pridnjestrovlje.

Vulin kaže da bez srpskog sveta neće biti ni Srba

Kada je reč o ideji srpskog sveta, predsednik Aleksandar Vučić govori da „srpski svet“ nije državna politička strategija Srbije, ali njegov, alterego, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je kako je „srpski svet“ ideja političkog objedinjavanja Srba koja je postojala i vekovima pre njega.

„Zadatak ove generacije političara je da stvori srpski svet da bi zaštitio Srbe. Ne budemo li ga mi stvorili, bojim se da sedeću generaciju Srba nećemo ni dočekati“, rekao je Vulin jednom prilikom.

Emerging Europe je prošle godine takođe pisao o konceptu „srpskog sveta“.

„Za Srpsku naprednu stranku važno je istovremeno zadržati svoje tradicionalno biračko telo, bivše radikale. SNS je formiran razlazom od Radikalne stranke koju predvodi Vojislav Šešelj. Važno je SNS-u pridobiti i tihu većinu. Srpski svet sadrži ideju radikalnog nacionalizma, koji se krije u svakom sloganu, poruci“, pisao je ovaj list tada.

Da li će doći do opšteg prihvatanja ideje srpskog sveta još uvek ne znamo. Sve, kao i uvek zavisi od jednog čoveka. Na Vučiću je da odluči da li bira Evropu ili „veliku majku Rusiju“.

BONUS VIDEO: Ambasador SAD kod premijerke, Dodik kod Vučića

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar