Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Sastanak američkih senatora i članova Predsedništva BiH koji se odigrao 20. aprila u Sarajevu postao je glavna tema regionalnih medija, a sve zbog tvrdnji senatora Krisa Marfija da su članovi Predsedništva BiH "više bili zainteresovani da se međusobno svađaju", nego da vode dijalog sa njima. O svemu tome se oglasio i srpski član Predsedništva Milorad Dodik, koji je istakao da nije bilo svađe niti vređanja na sastanku, kako tvrdi senator, pa je "zapratio" da će objaviti stenograme sa sastanka. Medijsko prepucavanje traje od samog susreta u Sarajevu, a svodilo se uglavnom na Dodikovo komentarisanje i odgovaranje na izjave američkog zvaničnika.

Dodik: „Tražio sam da se uvaži naš stav“

Dodik izjavio je da je na sastanku sa američkim senatorima jasno rekao da je za postizanje dogovora unutar BiH, kao i da je tražio da se uvaže stavovi Republike Srpske.

„Tražio sam da se uvaži naš stav i jasno rekao da sam za dogovor o tome šta je to minimum da BiH obezbedimo novih dvadeset godina da bi mogla da funkcioniše“, kazao je Dodik.

On je ocenio da se to može postići dogovorom i konsenzusom, a ne nametanjem sa strane.

„Protivnik sam bilo kakvog sukoba i nikakvog ratnog sukoba u BiH nema ni na vidiku. Tvrdnjom da je Sarajevo spoj austrougarske i osmanske arhitekture, Marfi potvrđuje da ne postoji BiH, već samo osvajačka kultura“, naveo je Dodik.

Milorad Dodik Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Objaviću stenograme sa sastanka sa zvaničnicima SAD“

Milorad Dodik izjavio je da američki zvaničnici pokušavaju da insceniraju da je situacija u BiH rizična i „da je neka kriza“, te tvrdi da oni ne govore istinu.

Dodik je zato najavio da će objaviti stenograme sa sastanaka da se, kako je rekao, jasno vidi o čemu se razgovara na sastancima.

„Neverovatna je laž koja se pokušava prodati, povezivanje ove situacije sa Ukrajinom, nametanje stereotipa o tome kako su Srbi Rusi, kako ja radim nešto po nalogu (ruskog predsednika Vladimira) Putina, potpuna su laž“, rekao je Dodik.

On je naglasio da zvaničnici Republike Srpske imaju svoje interese i da se bore za Ustav.

„To što oni misle da treba sprovoditi njihove daleke politike iz njihovih užasno zloćudnih kancelarija je neko drugo pitanje. Može da se radi o bilo kome, pa i o Amerikacima, moramo da govorimo istinu, ono što su oni rekli nije istina“, kategoričan je Dodik.

Šta je Marfi pisao u svom blogu?

Američki senator Kris Marfi je od 19. do 23. aprila na Zapadnom Balkanu boravio zajedno sa senatorima Džin Šejhin i Tomom Tilisom.

Marfi je objavio blog, u kojem je naveo da, zajedno sa senatorima Džejn Šajin i Tomom Tilsom, održao sastanak sa članovima Predsedništva BiH 20. aprila, kao i da su bili zaprepašćeni, jer su članovi Predsedništva „više bili zainteresovani da se međusobno svađaju“, nego da vode dijalog sa njima.

„Napustili smo sastanak duboko zabrinuti za kratkoročnu stabilnost ove važne zemlje“, istakao je američki senator.

Naveo je da čim su stigli u Sarajevo da su krenuli da se sastanu sa trojicom članova Predsedništva BiH Željkom Komšićem, Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem, prenosi N1 Sarajevo.

„Naš odličan ambasador, Majkl Marfi, žurno nas je obavestio u vožnji kombijem sa aerodrom i mi smo sa njim smislili strategiju kako da pristupimo sastanku“, naveo je Marfi.

On je potom u svom blogu objasnio da u ovoj zemlji postoji tročlano Predsedništvo, kao i da su trojica predsednika jedno vreme nevoljko nailazila na kompromis koji je neophodan. Međutim, naveo je da je u poslednje vreme, najviše zbog „otpornosti i separatističke retorike“ srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, izvršna vlast zapala u krizu i da je nesposobna da donosi bilo kakve odluke.

Željko Komšić, Milorad Dodik i Sefik Džaferović Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

„Kao rezultat toga, Dodok je uz podrku Rusije počeo da pravi planove za uspostavljenje sopstvenih vladinih institucija koje su samo srpske. To bi moglo da dovede do građanskog rata i katastrofe za region, upravo onakvog haosa za koji bi ruski predsednik Vladimir Putin navijao i koji bi podsticao“, upozorio je Marfi.

„Sedeli smo razjapljenih usta dok su se oni vređali i optuživali“

Američki senator je dalje u blogu napisao: „Naše pripreme za sastanak nisu bile važne. Dodik, hrvatski i bošnjački lideri su više bili zainteresovani da se međusobno svađaju nego da vode stvari dijalog sa nama. Sedeli smo razjapljenih usta dok su oni govorili uvrede i pritužbe, očigledno zainteresovani samo za pogoršanje postojeće krize“.

Istakao je da su se trudili da im objasne da se Amerika dugo bori sa istim problemima sa kojima se i Bosna bori – obe naše nacije su multikulturalne sa podelom vlasti između jake nacionalne vlade i jakih državnih vlada.

„Ali jedva da su nas slušali, a mi smo napustili sastanak duboko zabrinuti zbog kratokorične stabilnosti ove važne zemlje“, dodao je on.

„Stanje u BiH je gore nego što je bilo posle rata“

Podsetimo, medijsko prepucavanje je počelo odmah nakon susreta u Sarajevu.  Američki senator Kris Marfi rekao je dan nakon sastanka za CNN da je stanje u BiH gore nego što je bilo posle rata.

„Imate srpskog lidera, člana Predsedništva Milorada Dodika, koji preti da će se povući iz vlasti i uspostaviti vlastite srpske institucije što bi lako moglo dovesti do sukoba koji bi mogao prerasti u nasilje. I ovaj region bi mogao ponovo biti u ratu“, istakao je Marfi, prenosi Klix.ba.

Ovaj demokrata smatra da je ovo vreme kada su mnogi zabrinuti za BiH i da je ta poruka poslata svim političkim liderima uključujući i Milorada Dodika.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodik: Kao da nismo bili na istom sastanku

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je odmah odgovorio na ovu tvrdnju, rekavši da je iznenađen izjavom senatora SAD Krisa Marfija pa ga je optužio da dezaviše javnost nakon njihovog sastanka u Sarajevu.

Dodik je izjavio da Marfijev komentar za CNN „skoro da nema nikakve veze sa stvarnošću i izjavama koje su date tokom sastanka i za koje postoje uredno vođene zabeleške“.

„Kao da nismo bili na istom sastanku. Ova matrica koju decenijama prate zvaničnici i mediji SAD pokazuje da za Srbe na Zapadu nema pravde i da smo narod koji je, po njihovom mišljenju, potrebno disciplinovati, ako treba i potpuno nedemokratskim metodama, lažima i pretnjama. Zaista sam razočaran“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da kad god dolaze visoki zvaničnici, a pogotovo iz SAD-a, probudi se nada da će neko od njih imati hrabrosti da dešavanja i pojedince u BiH nazove pravim imenom.

„Nažalost, svaki taj susret donese samo papagajsko ponavljanje iste, medijski isprane priče koja nanosi štetu ne samo Srbima i Republici Srpskoj, nego i BiH u celini“, smatra Dodik.

BONUS VIDEO: Ambasador SAD kod premijerke, Dodik kod Vučića

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar