klimatske promene
Foto: Shutterstock

Već je prekasno da se ograniči globalno zagrevanje na najviše jedan i po stepen u poređenju s predindustrijskim periodom, upozorava nemački meteorolog i klimatolog Mojib Latif uoči klimatskog foruma koji se održava u Berlinu.

Meteorolog i klimatolog je rekao da ćemo „s današnjom emisijom gasova staklene bašte preći će ovaj nivo za nešto manje od deset godina“.

„Ako uzmete u obzir ono što političari sada rade u čitavom svetu, više smo u smeru prema tri stepena“, nastavio je Latif.

Foto: Shutterstock

Dodao je da se približavamo tački u kojoj treba priznati da je vreme za promene na bolje isteklo.

Pročitajte još:

Tri stepena globalnog zagrevanja bila bi „katastrofa“, naglasio je Latif, ističući da se činilo da uvek ima hitnijih pitanja od zaštite klime za rešavanje.

Sastanak u Berlinu

Ministri iz oko 40 zemalja razgovaraće o narednim koracima koje treba preduzeti u borbi protiv klimatskih promena na Peterburškom dijalogu o klimi, koji se danas i sutra održava u Berlinu. Domaćini susreta su Nemačka i Egipat. Na sastanku bi trebalo da se obrate nemački kancelar Olaf Šolc i egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi.

Sastanak je deo prvih diskusija o određivanju dnevnog reda za klimatsku konferenciju UN COP27, koja bi trebalo da se održi u egipatskom primorskom gradu Šarm el Šeiku početkom novembra.

Dramatično upozorenje UN

U aprilu je Agencija UN za klimatske nauke izdala upozorenje o klimatskim promenama.

Foto: Shutterstock

„Drastično smanjenje upotrebe fosilnih goriva, pošumljavanje i smanjena potrošnja mesa samo su neki od poteza potrebnih ove decenije da bi se globalno zagrevanje zadržalo na 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskih temperatura“, navodi se u izveštaju.

Uprkos upozorenjima o klimatskim promenama koje je izdao Međuvladin panel za klimatske promene (IPCC) od 1990. godine, globalne emisije su nastavile da rastu u poslednjoj deceniji, dostižući najvišu tačku u istoriji. Rezultat toga je da su globalne emisije na putu da pređu granicu od 1,5 stepeni Celzijusa, koja je 2015. godine previdjena Pariskim sporazumom, i da do kraja decenije dostignu povećanje od 3,2 stepena.

„Sad ili nikad“

„Napustili smo COP26 u Glazgovu sa naivnim optimizmom, zasnovanim na novim obećanjima i obavezama“, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš nakon objavljivanja izveštaja.

Ali, kako kaže, trenutna klimatska obećanja bi i dalje značila povećanje emisija od 14 procenata. A većina velikih zagađivača ne preduzima potrebne korake da ispuni čak ni ta nedovoljna obećanja.

U ovom trenutku, samo ozbiljna smanjenja emisija ove decenije u svim sektorima, od poljoprivrede do transporta, energetike i građevinarstva, mogu da preokrenu stvari, navodi se u izveštaju. Čak i tada, vlade će takođe morati da podstaknu napore da zasade više drveća i razviju tehnologije koje će ukloniti deo ugljen-dioksida koji se već nalazi u atmosferi posle više od jednog veka industrijske aktivnosti.

„Sada ili nikad“, rekao je kopredsedavajući izveštaja IPCC-a Džim Skea.

BONUS VIDEO: Klimatske promene – „minut do dvanaest“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare