Retki metali, rudnik retkih metala
Foto: Imaginechina / ddp USA / Profimedia

Na Institutu za ekološku ekonomiju u Beču je sprovedena sveobuhvatna analiza globalnog uticaja rudarske industrije na životnu sredinu korišćenjem nove geoinformatičke metode.

Autor studije je mapirao 100.000 kvadratnih metara rudarskog područja širom sveta, a rezultat analize pokazuje da su područja značajna za očuvanje biodiverziteta i stabilnosti klime najteže pogođena rudarstvom, što čini 29 odsto svetskih rudarskih oblasti (29.171 kvadratni kilometar), piše Danas.

Tropske i suptropske šume čine 60 odsto šumskog područja (8.533 kvadratnih kilometara) koje je posečeno između 2000. i 2019. godine kako bi se te oblasti raskrčile radi razvoja rudarstva.

Globalno rudarstvo igra ključnu ulogu u održivom razvoju.

PROČITAJTE JOŠ:

S jedne strane eksploatacija minerala stvara najveće tokove otpada prouzrokovane od strane čoveka, zagađuje i uništava prirodna staniša širom sveta i doprinosi klimatskim promenama i gubitku biodiverziteta.

S druge strane suočavanje sa aktuelnom ekološkom krizom zahteva prelazak na obnovljive izvore energije što je trenutno nezamislivo bez rudarstva, jer eksploatacija minerala u tome igra ključnu ulogu.

Studija pokazuje da informacije koje su dobijene putem satelita mogu da poboljšaju ekološku transparentnost u rastućoj rudarskoj industriji. Ona ističe neophodnost podizanja svesti o uticaju rudarstva među svim učesnicima u globalnom lancu snabdevanja.

Do sada nisu postojali podaci o površinama koje rudarska industrija koristi za eksploataciju minerala na gobalnom nivou.

Ova studija predstavlja skup podataka o ekspanziji rudarske industrije putem vizuelne interpretacije satelitskih snimaka.

Za izradu studije su korišćene približne geografske koordinate više od 6.000 aktivnih rudarskih lokacija širom sveta.

Bonus video: Izjave ekoloških aktivista posle preuzimanja dokumentacije o Rio Tintu u Vladi Srbije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar