Foto:Shutterstock

Svet je suočen sa 50-odstotnom verovatnošću da u jednoj od idućih pet godina globalne temperature premaše referentnu vrednost od 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa, upozorili su u utorak Ujedinjene nacije i Svetska meteorološka organizacija SMO (WMO).

Pariskim sporazumom o klimatskim promenama iz 2015. godine države sveta pristale su na ograničenje procesa globalnog zagravanja planeta znatno ispod 2 stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsko razdoblje (merenja između 1850. do 1900.), po mogućnosti do 1,5 stepeni Celzijusa, prenosi Hina.

“Izgledi da globalna temperatura pređe 1,5 stepeni Celzijsa iznad predindustrijskih nivoa u najmanje jednoj godini između 2022. i 2026. iznose oko 50 odsto”, objavila je Svetska meteorološka organizacija UN-a u godišnjem ažuriranom biltenu o klimi.

Foto:EPA-EFE/DEAN LEWINS

Premda su se svetski zvaničnici Pariškim sporazumom obavezali da će sprečiti dugoročno prekoračenje praga od 1,5 stepeni Celzijusa, dosad nisu uspeli smanjiti emisije koje dovode do globalnog otopljavanja.

Zbog aktuelnih aktivnosti u svetu i trenutih politika svet bi se do kraja veka mogao zagrejati za oko 3,2 stepeni Celzijusa, upozoravaju naučnici SMO-a, smatrajući da se ta verovatnost s vremenom povećava, prenosi N1 Zagreb.

Kršenje obaveza iz Pariskog klimatskog sporazuma

Prosečna temperatura od 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa tokom višegodišnjeg razdoblja značila bi kršenje pariskog cilja. SMO upozorava i na to da postoji 93 odsto šanse da najmanje jedna godina između 2022. i 2026. postane najtoplija dosad te tako nadmaši neslavni rekord postignut 2016.

Foto:Shutterstock

I izgledi da petogodišnji prosek temperature za razdoblje od 2022. do 2026. bude viši od onoga izmerenog u poslednjih pet godina (od 2017. do 2021.) takođe iznose 93 odsto. No istovremeno to ne znači da će svet preći dugoročni prag otopljavanja od 1,5 stepeni Celzijusa, koji su naučnici postavili kao gornju granicu koja će omogućiti da se izbegnu katastrofalne klimatske promene.

“Jedna godina prekoračenja temperature iznad 1,5 stepeni Celzijusa ne znači da smo prekoračili kultni prag Pariskog sporazuma, ali nam ukazuje na to da se sve više približavamo situaciji u kojoj bi temperatura od 1,5 stepeni Celzijusa mogla biti prekoračena na duži period”, rekao je Leon Hermanson iz britanske Meteorološke službe, koji je vodio izveštaj.

“No, studija istovremeno pokazuje da smo bliže privremenom postizanju nižih temperaturnih ciljeva zacrtanih Pariskim sporazumom”, rekao je glavni sekretar šef SMO-a Peteri Talas.

PROČITAJTE JOŠ:

“1,5 stepeni Celzijusa nije tek neka nasumična statistika. To je indikator tačke u kojoj će klimatski uticaji postati sve štetniji za ljude, ali i za celu planetu“, kazao je.

Verovatnoća kratkoročnog prekoračenja temperature od 1,5 stepena postepeno raste od 2015.

Naučnici 2020. takve izglede procenili na 20 posto, a prošle godine su ih revidirali na 40.

Naučnici se slažu da čak i jedna godina u kojoj će temperature porasti za 1,5 stepena može imati strašne posledice, poput uništenja koralnih grebena ili smanjenja ledenog pokrivača Arktika.

BONUS VIDEO: Šorti – Globalno zagrevanje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar