Foto: Shutterstock

Psihijatri, pedijatri i psiholozi u Nemačkoj oglasili su se povodom posledica koje na mentalno zdravlje dece ostavlja koronavirus, socijalna distanca i neizvesna situacija sa zatvaranjem škola. Po njihovom mišljenju, deca su jedna od najugroženijih grupa u aktuelnoj pandemiji, zbog svega što im je nametnutno i bore se sa razvijanjem mehanizama za borbu protiv posledica pandemije.

„Još uvek nemamo veće studije, ali postoji mnogo dokaza o povećanoj stopi hospitalizacija, kao i nagli porast poseta psihologu, od početka pandemije koronavirusa“, rekla je Džulija Asbrand, profesorka dečije psihologije na Univerzitetu u Berlinu, prenosi AP.

Devetogodišnja devojčica je rekla kako ima strah od povratka u školsku klupu, ne zbog koronavirusa, već zbog toga što ne može da viđa prijatelje. Ona je navela kako u svakom momentu strahuje od toga da će se škole opet zatvoriti, a njena porodica morati da provodi vreme u kući.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nedavno istraživanje pokazalo je da svako treće dete pati od mentalnih problema koje je izazvala pandemija. Problemi koji se javljaju su anksioznost, depresija ili psihosomatski simptomi, poput glavobolje ili stomačnih tegoba, preneo je AP.

Najveće posledice pandemija i sve što ona donosi ostavlja na deci iz ugroženih porodica. Koronavirus je milione ljudi ostavio bez posla, neke zabrinute da li će moći da plate račune, a roditelji ovakve brige ne mogu da sakriju od dece. Oni prate reakcije svojih roditelja i zajedno sa njima proživljavaju sve probleme.

Drugi veliki karantin u Nemačkoj počeo je krajem decembra i trajaće barem do 15. marta. Kada ovaj period prođe, lekari smatraju da je vreme da se država posveti deci i njihovoj dobrobiti i mentalnom zdravlju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar