Kada će Angela Merkel otključati Nemačku

Svet 20. feb. 202117:01
Podeli:
Angela Merkel Foto:Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Nemačka je još uvek u svom "mekanom" lokdaunu, a kad će iz njega - ne zna se. Zbog novog soja virusa političari su još više pooštrili granicu broja zaraženih. Ali nekakvog plana još - nema.

Od decembra je Nemačka u svom, specifičnom lokdaunu: prodavnice su zatvorene, osim prehrambenih, apoteka i trafika. Muzeji su već odavno zatvoreni – makar niko ne pamti kad je u muzejima bila posebna gužva, restorani i kafići isto tako – ali tu je moguće uzeti piće za poneti.

Pročitajte još:

Mnogi se ljute zbog nelogičnosti- zašto se može kupiti cveće, ali ne možete kupiti nove čarape? Ipak, polako se broj novozaraženih smanjuje, a R-vrednost – dakle koliko jedna obolela osoba zarazi novih ljudi – je ispod 1: drugim rečima, pandemija se polako gasi čak i uprkos novom soju virusa.

Političari žele da budu sigurni: ovakav Lokdaun je produžen do 7. marta, ali ne samo da je već mnogo rasprava kad će biti ukinute zabrane, nego i kako to učiniti? Jer nekakvog doslednog plana očigledno – nema.

Frizeri su važniji od muzeja

Utisak je kako se odluke donose „prema osećaju“: tako se ministar unutrašnjih poslova založio da nemačkmi frizerima treba konačno dozvoliti da rade i njima će biti dopušten rad od 1. marta. Ali uslovi su gotovo besmisleni: smeju da šišaju samo jednu mušteriju, odnosno za nju treba da osiguraju 20 kvadratnih metara prostora. U drugim zemljama, čak i ako imaju više zaraženih od Nemačke propisi su drugačiji – u Austriji opet mogu da rade i muzeji, ali u ovo doba kad gotovo niko ne putuje onda se i gleda samo u svoj tanjir.

Vlada u Berlinu neumorno ponavlja: treba biti oprezan, a zabrane treba ukidati postupno kako se „otvaranjem ne bi rizikovalo da broj zaraženih opet ne skoči i onda možda budu potrebne nove mere“, kaže portparol nemačke vlade. Od početka ove pandemije se stalno koristi željena brojka novozaraženih u poslednjih sedam dana na 100.000 stanovnika. Dugo se govorilo kako njih treba biti najviše 50 kako bi počeli da ukidaju zabrane, sad je tih 50 odjednom pretvoreno u 35.

Foto:EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Već i to je izazvalo burne reakcije: predsednik stranke CDU Armin Lašet izjavio je kako se „ne mogu stalno izmišljati nove granice“, ali je u međuvremenu i on prihvatio tu granicu od 35 novozaraženih.

Političari govore čas jedno, čas drugo, a kancelarka Merkel je ipak građanima obećala svetlo na kraju tunela i kod vrednosti od 35 bi i sve trgovine mogle početi da rade. Ali šta znači ta vrednost? Ona ionako nema veze sa zdravstvom, nego s političkom procenom koliko se može opteretiti sistem zdravstvene nege. Ali hoće li tog dana kad bude postignuta vrednost od 35 sve početi da radi?

Limbo-ples: 50, 35, 10…

Merkel kaže kako to mora postati „stabilno“ – dakle potrajaće bar tri, četiri, pet dana. Ali u nekim gradovima i opštinama je već odavno postignuta ta vrednost, zašto tamo prodavnice ne otvore svoja vrata? Naravno, niko ne može sprečiti da u te opštine dolaze i drugi, ali treba li da čekaju da to bude postignuto u čitavoj državi?

Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Ni na pitanje „kako“ ukinuti zabrane nema odgovora: novi sastanak kancelarke s predsednicima pokrajinskih vlada biće 3. marta, ali već se pokazalo kako su mnoge pokrajine izgubile nadu da će se postići jedinstveni plan. Neke su već izradile detaljan plan kad šta sme početi da radi već prema broju novozaraženih, druge pokrajine žele da odluče „već kako što bude“.

A onda je tu i pitanje novog soja virusa: uprkos napisima medija o „strahovitoj“ opasnosti, pouzdanih i naučnih podataka o soju B.1.1.7 nema mnogo. Prema poslednjim informacijama infektološkog Instituta Roberta Koha on govori o „naznakama“ za veću zaraznost i teži tok bolesti, ali kako se taj soj još detaljno promatra. Na žalost, u Nemačkoj ima dovoljno uzoraka: ministar zdravlja Jens Špan kaže kako je već 22 odsto novozaraženih „zaradilo“ taj novi soj.

Kad će sve konačno biti „normalno“? To pitaju i građani i ekonomija, ugostitelji i kulturni radnici. Dodatni problem je i ova sporost u vakcinaciji: trenutno je jedva nešto preko 4,4 miliona građana Nemačke vakcinisano – na preko 80 miliona stanovnika. Ipak od političara će se tu teško čuti konkretan odgovor.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar