Angela Merkel
Angela Merkel FOTO: Odd Andersen/Pool Photo via AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel i lideri saveznih država odlučili su da produže restrikcije uvedene zbog pandemije do 10. januara. Relativno pošteđena tokom prvog talasa pandemije koronavirusa, Nemačka se već nekoliko nedelja suočava sa naglim porastom zaraženih. Barovi, restorani, institucije kulture i prostori za zabavu su zatvoreni na mesec dana do kraja novembra, a hoteli su zatvoreni za turiste.

Merkelova je rekla da je Nemačka još uvek veoma daleko od svog cilja, a to je da broj zaraženih na 100.000 stanovnika smanji na 50.

U Nemačkoj su trenutno na snazi zabrana rada za restorane, kafiće i teretane, kao i restrikcije na lične kontakte. Ove mere važiće do 10. januara, iako je dogovoreno da će za vreme Božića neke restrikcije biti ublažene.

Relativno pošteđena tokom prvog talasa pandemije koronavirusa, Nemačka se već nekoliko nedelja suočava sa naglim porastom zaraženih.

Institut za zdravstvenu zaštitu “Robert Koh” zabeležio je prošle nedelje “prve znake” poboljšanja krive infekcije, ali je ministar privrede u nedelju rekao da je i dalje veliki broj zaraženih.

Nemačka kancelarka je takođe izrazila poverenje u postupak procene vakcina radi izdavanja dozvole za upotrebu koji vodi Evropska agencija za lekove.

Agencija je saopštila da će se sastati 29. decembra kako bi razmotrila prijavu koju su podnele kompanije Fajzer i BioNTek, a čija je vakcina danas dobila dozvolu za upotrebu u Velikoj Britaniji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar