Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Nemačka, koja predsedava Evropskom unijom, zapretila je danas proširenjem sankcija zvaničnicima Belorusije nakon nasilja nad demonstrantima koji traže ostavku predsednika Aleksandra Lukašenka nakon njegovog reizbora.

„Vidimo mogućnost proširenja sankcija na druge zvaničnike“, rekao je novinarima portparol nemačke kancelarke Štefen Zajfert i zatražio da OEBS-u bude poverena misija provere rezultata predsedničkih izbora 9. avgusta u Belorusiji.

Pročitajte još:

On je pozvao beloruske vlasti da se uzdrže od upotrebe nasilja nad demonstrantima, da „odmah i bezuslovno“ oslobode one koji su zatvoreni i da uspostave „nacionalni dijalog između vlade, opozicije i društva (…) da bi se prevazišla ova kriza“.

OEBS bi, prema njegovim rečima, „mogao da ima važnu ulogu“ u tom pogledu, slanjem posredničke misije za „verifikaciju rezultata izbora“.

OEBS je saopštio da nije poslao posmatrače na predsedničke izbore 9. avgusta u Belorusiji pošto zemlja nije uputila poziv na vreme.

Portparol Angele Merkel ocenio je da su „impresivne“ demonstracije koje su ovog vikenda održane u Minsku, ali i u brojnim drugim gradovima zemlje, i poručio da demonstranti „moraju da znaju da je Evropa na njihovoj strani“.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da će Savet u sredu razmatrati situaciju u Belorusiji nakon što je EU u petak odobrila sankcionisanje represije posle spornih predsedničkih izbora.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare