Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Nemačka energetska kompanija RVE inicirala je pokretanje arbitražnog postupka protiv ruskog Gasprom zbog nizvršenih isporuka gasa, rekao je portparol RVE.

Ova izjava stigla je nakon što je prošle nedelje nemačka komunalna kompanija Uniper pokrenula arbitražni proces zahtevajući milijarde evra odštete od Gasproma zbog neisporučenog gasa.

U poređenju sa Uniperom, kompanija RVE značajno je manje zavisna od ruskog gasa. Ugovorom je predviđeno da do 2023. godine od Gasproma dobija 15 teravat časova (TWh) gasa, a od početka sukoba u Ukrajini ta količina je smanjena na 4 TWh.

„U slučaju potpunog prekida snabdevanja (RVE) ruskim gasom, računamo da bi nabavka iz drugih izvora tih neisporučenih količina od 4 TWh koštala  najmanje dodatnih 400 miliona evra“, napisao je u junu ove godine Martin Tesije, analitičar u konsultantskoj firmi Stifel Riserč.

Komunalnoj kompaniji Uniper, koja je od prekida isporuka ruskog gasa u avgustu pretrpela gubitke od oko 11,6 milijardi evra, potrebno je 200 TWh gasa. Gasprom nije odgovorio na zahtev za komentar, ali ni nemačka kompanija, uvoznik gasa nije potvrdila da li je pokrenut arbitražni postupak.

BONUS VIDEO: 100 novih autobusa na gas u Beogradu. Problem punjenje

Komentari

Svi komentari (0)