Nemacka Berlin Gasprom
Gasprom u Berlinu Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemačka energetska kompanija Uniper saopštila je da je tužila Gasprom radi naknade štete zbog neisporučivanja ugovorenih količina prirodnog gasa od juna, kada je ovaj ruski gigant počeo da smanjuje isporuke da bi ih krajem avgusta potpuno ukinuo.

Kako je Uniper, nemački uvoznik ruskog gasa saopštio, postupak protiv Gasprom Eksporta pokrenut je pred međunarodnim arbitražnim tribunalom u Stokholmu. Prema navodima Unipera, troškovi zamene gasa koji je Rusija trebalo da isporuči Nemačkoj do sada iznose najmanje 11,6 milijardi evra, i ti troškovi će nastaviti da se uvećavaju sve do kraja 2024. godine.

Gasprom je počeo da smanjuje isporuke gasa Nemačkoj kroz podvodni gasovod Severni tok sredinom juna, pozivajući se na navodne tehničke probleme. Berlin je ovo objašnjenje odbacio, ocenivši ga kao paravan za političku odluku Moskve, čiji je cilj povećanje cena i stvaranje neizvesnosti.

Krajem avgusta prestale su sve isporuke ruskog gasa Nemačkoj, koja podržava Ukrajinu u ratu između te zemlje i Rusije, a rat je počeo 24. februara ruskom invazijom.

Uniper je pretrpeo ogromne gubitke usled smanjivanja a na posletku i ukidanja isporuka ruskog gasa jer je, da bi ispunio svoje ugovorne obaveze prema kupcima, morao da kupuje gas po daleko višim cenama od Gaspromovih. Vlada u Berlinu je krajem septembra najavila nacionalizaciju Unipera.

Smanjivanja i ukidanje isporuke gasa Nemačkoj doveli su do velikog skoka cena grejanja i električne energije, a to je pak izazvalo veliku neizvesnost usled strahovanja od zatvaranja firmi, racionalizacije potrošnje i recesije uoči nadolaska zime.

***

BONUS VIDEO: Najbrutalniji ruski napad na Zaporožje: Rano jutros raketama zasuli porodilište, ubijeno novorođenče

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar