Foto:AP Photo/Manu Fernandez

Kao što je najavljeno, Bajontek je započeo proizvodnju svoje mRNK vakcine, koju pravi u saradnji sa Fajzerom, u novom pogonu u Marburgu. Farmaceutska kompanija očekuje isporuku prvih doza vakcine iz fabrike – u aprilu.

Nova fabrika farmaceutske kompanije Bajontek za proizvodnju vakcina protiv korone započela je s radom u Marburgu, gradu u nemačkoj pokrajini Hessen.

Za početak, tamo će se proizvoditi informacini molekul iRNK (mRNK), čija je jedna serija dovoljna za proizvodnju osam miliona doza vakcine, saopštila je kompanija. Bajontek je pre nekoliko dana dobio odobrenje za proizvodnju iRNK.

Da bi se omogućila proizvodnja kompletne vakcine, Evropska agencija za lekove (EMA) mora još da odobri proizvodne procese novih sistema, objasnili su iz Bajonteka i dodali da će za to neophodne podatke dostaviti u februaru i martu.

Pročitajte još:

Prema Bajonteku, kada stigne odobrenje EMA, prve serije gotove vakcine biće isporučene partnerima radi sterilnog punjenja. Potom bi distribucija u centre za vakcinaciju trebalo da se odvija u skladu s dogovorenim sporazumima sa Vladama.

Jedno od najvećih postrojenja za proizvodnju iRNK u Evropi

U prvoj polovini 2021, kompanija Bajontek i njen američki partner Fajzer proizvešće 250 miliona doza vakcine u Marburgu. Očekuje se da će prve vakcine proizvedene na lokaciji Marburg biti isporučene početkom aprila, navodi kompanija.

Čim novo postrojenje bude potpuno operativno, biće jedno od najvećih postrojenja za proizvodnju iRNK u Evropi s godišnjim kapacitetom do 750 miliona doza, saopšteno je iz Bajonteka. Osim toga, kapacitet proizvodnje vakcine protiv kovida 19 za 2021. znatno je povećan pa se može očekivati do dve milijarde doza, navodi kompanija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar