Foto:EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Ugledni svetski medicinski časopis “Science” objavio je članak u kome se tvrdi da je koronavirus stigao u Italiju iz Vuhana u Кini, a ne iz Nemačke kako se na početku mislilo.

Prema tom istraživanju, nemački menadžer za koga je italijanska javnost smatrala da je preneo smrtonosni virus, nije kriv za dramatičan razvoj epidemije na severu Italije, prenosi RTS.

Međunarodno istraživanje objavljeno u ovom stručnom časopisu vođeno je od strane istraživača Univerziteta iz Arizone koji su uradili rekonstrukciju događaja koji su doveli do toga da virus stigne u Italiju, pa zatim i da se proširi na ceo svet.

Pročitaj i:

Istraživanje se bazira na matematičkim modelima i poređenjima sa sekvencama virusa koji su cirkulisali.

Da bi došli do takvog rezultata naučnici su radili na kompjuterskim programima koji su simulirali evoluciju virusa i epidemiju.

“To nam je omogućilo da premotamo traku i vidimo kako se manifestovala epidemija, više i više puta, i da kontrolišemo scenarije koji su izašli na površinu u simulacijama u odnosu na modele koje viđamo u stvarnosti”, izjavili su učesnici istraživanja.

Fabricijo Preljasko sa Milanskog Univerziteta izjavio je za agenciju Adkronos da se radi o vrlo interesantnom istraživanju.

“Tačno je da matematički modeli imaju svoje limite ali analiza sekvenci pokazuje da, što se epidemije u Italiji tiče, njihov najveći broj jeste iz Кine. Setimo se da su letovi Milano-Vuhan prevozili na hiljade ljudi. Dakle nešto jeste stiglo iz Nemačke ali u najvećem broju iz Кine”, izjavio je.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar