Foto: Printscreen/YouTube/Алексей Навальный

Ruske bezbednosne službe utvrdile su zonu zabrane leta iznad palate na obali mora vredne milijardu funti za koju Vladimir Putin tvrdi da nije njegova. Agenti FSB-a su naveli da je zabrana leta uvedena prošlog leta kako bi se zaštitila obala Crnog mora od NATO špijuna. Slučajnost ili ne, tek u toj zoni zabrane letova nalazi se dvorac sumnjivog porekla sa svojim kazinom, klizalištem i vinogradima.

Pročitajte još:

Kremlj pokušava bez mnogo uspeha da objasni palatu od 17.691 kvadratnog metra na obali mora za koju ruski opozicionar Aleksej Navaljni tvrdi da je finansiraju Putinovi prijatelji a čuvaju državne agencije koje takođe čuvaju i samog predsednika i njegovu porodicu.

Navaljnijeve optužbe isplivale su kada je glavni Putinov protivnik uhapšen po dolasku u Moskvu iz Nemačke gde se lečio posle trovanja novičokom. Snimak palate pregedan je više od 95 miliona puta na JuTjubu.

Posle masovnih protesta u Moskvi i drugim ruskim gradovima zbog hapšenja Navaljnog kome preti višegodišnja zatvorska kazna, javnosti se obratio sam Putin poručivši studentima da „ništa što je pobrojano u snimku nije njegovo ili u vlasništvu njegove porodice“. On je zatražio da se ispita „montirani snimak“ za koji je, inače, dodao da mu je „dosadan“.

Portparol FSB-a rekao je lokalnim medijima da je agencija uvela zonu zabrane letenja iznad rta Idokopas, duž obale Crnog mora zbog „povećane obaveštajne aktivnosti više susednih zemalja, uključujući i one iz NATO bloka“.

Iz sveta i regiona čitajte:

Zapadni mediji navode da je saopštenje FSB samo pokušaj da se opravdaju neverovatne mere bezbednosti oko palate zahvaljujući kojim su Navaljni i njegovi saradnici povezali palatu sa Kremljom.

Jedan član tima Navaljnog rekao je da brodovi moraju da budu najmanje nautičku milju udaljeni od obale na kojoj je palata.

Borci za zaštitu prirodne sredine koji su uspeli da uđu na gradilište palate 2011. naišli su na agente Federativne službe zaštite koji inače čuvaju Putina i druge visoke zvaničnike. Iz službe je tada saopšteno da njihovi agenti nisu čuvali gradilište niti da su praktikovali nikakve restriktivne mere na tom delu obale.

BONUS VIDEO:

Komentari

Svi komentari (0)