Foto:profimedia.rs

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba oštro je reagovao na rezultate nuklearne inspekcije tvitujući da je Rusija "potvrdila svoj status najvećeg svetskog lažova".

„IAEA je proverila tri ukrajinska objekta u fokusu ruskih dezinformacija i nije pronašla dokaze o bilo kakvim „prljavim bombama“. Zahvaljujem Rafelu Marijanu Grosiju na odličnoj i brzoj saradnji IAEA koja je pomogla da se suprotstavi ruski neistinama. Rusija je potvrdila svoj status najvećeg svetskog lažova“, rekao je Kuleba, prenosi Gardijan.

Podsećamo, da je međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila danas da nije pronašla znake neprijavljene nuklearne aktivnosti na tri lokacije u Ukrajini koje su pregledali stručnjaci na zahtev Kijeva, a kao odgovor na ruske navode da se na toj teritoriji pravila „prljava bomba“.

„Naša tehnička i naučna procena rezultata koje smo do sada imali nije pokazala nikakve znake neprijavljenih nuklearnih aktivnosti i materijala na ove tri lokacije“, navodi se u saopštenju IAEA, preneo je Rojters.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako se dodaje, uzeti uzorci životne sredine biće analizirani.

Rasprava Rusije i Zapada o „prljavoj bombi“, konvencionalnoj bombi s nuklearnim materijalom, počela je kada je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da je Moskva zabrinuta da bi Kijev mogao da je upotrebi tokom rata.

Zapad i Ukrajina su odbacili mogućnost da Kijev baci takvu bombu na ukrajinskom tlu, prenosi Tanjug.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi izjavio je 28. oktobra da šalje stručnjake na lokacije u Ukrajini, za koje je Rusija navela da se na njima odvijaju aktivnosti u vezi sa mogućom proizvodnjom „prljavih bombi“.

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar