Foto:profimedia.rs

Nikita se preselio u porodičnu vikendicu izvan ruske prestonice Moskve da bi se pritajio nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin najavio "delimičnu" mobilizaciju za rat u Ukrajini. Iako je Putin ranije ove nedelje rekao da je mobilizacija završena, Nikita je za Moskov tajms rekao da ne planira da se vraća u Moskvu.

„Ne verujem u ono što kažu“, rekao je Nikita (27), koji je odbio da navede svoje prezime iz straha da će ga vojni službenici pronaći.

„Pravila se jednostavno ne poštuju“, rekao je.

Desetine hiljada Rusa pokušavaju da izbegnu mobilizaciju otkako je krajem septembra počelo haotično pozivanje muškaraca za rat u Ukrajini. To je dovelo do masovnog egzodusa Rusa u susedne zemlje koji su bežali od mobilizacije.

Oni koji nisu hteli ili nisu mogli da odu u inostranstvo, otišli su na različite lokacije kako se sakrili od ruskih vlasti. Drugi su redovno provodili noći po različitim stanovima, izbegavali su javne prostore, odlazeći na kampovanja u udaljene kraljeve ili su čak nanosili povrede sami sebi, prenosi Moskov tajms.

Foto: Evgeny Yepanchintsev / Sputnik / Profimedia

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je prošle nedelje da je zemlja ispunila cilj, da je mobilizacija 300.000 regurta završena i da više neće slati obaveštenja.

Ali najave zvaničnika su dočekane sa skepsom.

„Vraćam se kući tek kada se sve zaista završi ili kada prestanu neprijateljstva“, rekao je za Moskov tajms IT stručnjak koji je krajem septembra otišao na kampovanje na neodređeno vreme u Južnu Rusiju da bi izbegao mobilizaciu.

„Video sam vesti o mobilizaciji uprkos odlaganjima ili izuzecima“, dodao je.

Više od mesec dana beleži svoja iskustva na Telegram kanalu Lodžikal Forester koji ima preko 21.000 pretplanika. Rekao je da njegova oprema u divljini uključuje šatore, solarne panele, sekiru, telekomunikacionu opremu i slično.

Foto: Evgeny Yepanchintsev / Sputnik / Profimedia

Prema ruskom zakonu, muškarcima koji ispunjavaju uslove za regrutaciju mora lično da se uruči zahtev za mobilizaciju.

Ako se muškarcu uruči zahtev i potpiše se da ga je primio, ali se kasnije ne pojavi na regrutaciji, to se smatra formalno izbegavanje vojnog roka i pomenutom muškarcu preti zatvor.

Nepojavljivanje u kancelariji za regrutaciju nakon prijema dokumenata kažnjava se sa 48 dolara. Ponovljen nedolazak može rezultirati dvogodišnjom zatvorskom kaznom.

Ruski poslanici su u utorak najavili planove za zakon koji bi uveo zatvorske kazne do pet godina za izbegavanje regrutacije – iako je predlog povučen istog dana.

Foto:Gavriil Grigorov/Kremlin Pool; Alexei Alexandrov; AP; Rodrigo Abd; AP; Vadim Belikov; AP; Leo Correa; Ap

Iako nema tačnih podataka o tome koliko je muškaraca otišlo iz zemlje zbog mobilizacije, Forbs Rusija smatra da bi ukupan broj mogao da bude čak 700.000. Popularne destinacije su Gruzija, Jermenija, Kazahstan i Kirgistan.

Neki Rusi nisu mogli da pobegnu iz zemlje jer nemaju dovoljno novca. Neki su počeli da rade na daljinu kako bi izbegli da se pojavljuju u kancelariji, javnom prevozu ili na ulicama uopšte.

Vladimir (26) rekao je za Moskov tajms da je spakovao svoje stvari i preselio se 200 kilometara daleko od uće u Sibir u kuću duboko u šumi kako bi izbegao mobilizaciju.

PROČITAJTE JOŠ:

Putin je na konferenciji za novinare u ponedeljak rekao da je okončan poziv za mobilizaciju, ali stručnjaci su više puta upozoravali da usmena uveravanja ruskih zvaničnika bez predsedničkog ukaza nisu obavezujuća.

Na pitanje da novinara da li je za okončanje mobilizacije potreban dekret, Putin je rekao da će „razgovarati sa advokatima“. Njegov portparol Dmitrij Peskov je narednog dana rekao da su advokati rekli da nikakav dekret nije potreban.

IT stručnjak koji kampuje rekao da planira da izgradi malu kuću u šumi da bi preživeo zimu.

A Moskovljanin Nikita je rekao da će nastaviti da živi u porodičnoj vikendici kaže da će ostati tamo.

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar