Foto:Shutterstock/EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN /Maks Vetrov / Sputnik / Profimedia/- / Sputnik / Profimedia/Photo ITAR-TASS / TASS / Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da Moskva zadržava pravo da se ponovo povuče iz sporazuma o isporuci žita, ali da ukoliko to učini, to neće ometati isporuke žita iz Ukrajine u Tursku.

Putin je rekao da je Rusija u zamenu za ponovno pristupanje sporazumu zahtevala garancije da Ukrajina neće izvoditi napade iz delova Crnog mora koji su obuhvaćeni sporazumom, preneo je Rojters.

Pres služba Kremlja saopštila je ranije danas da je Putin u telefonskom razgovoru sa predsednikom Indonezije Ðokom Vidodoom, potvrdio spremnost zemlje da besplatno obezbedi značajnu količinu žita najsiromašnijim zemljama.

PROČITAJTE JOŠ:

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da će Rusija nastaviti svoje učešće u crnomorskom sporazumu o žitu, nakon što je dobila potrebne garancije Ukrajine.

Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora.

Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, rezultirao je izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini.

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar