Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

Sojevima koronavirusa od danas su dodeljena slova grčkog alfabeta, kako bi se pojednostavila rasprava i izgovor, a izbegla stigma.

POGLEDAJTE JOŠ:

Svetska zdravstvena organizacija otkrila je nova imena u ponedeljak, usled kritika da su imena koja su naučnici dali, takozvanom južnoafričkom soju – B.1.351, 501Y.V2 i 20H/501Y.V2 – bila previše komplikovana.

Kao takva, četiri soja koronavirusa koje je agencija UN smatrala zabrinjavajućima, a javnost poznaje kao britanski soj, južnoafrički, brazilski i indijski soj, sada su dobili slova Alfa, Beta, Gama, Delta prema redosledu otkrivanja.

Ostale varijante će, takođe, dobiti imena po slovima grčkog alfabeta.

Izbor grčkog alfabeta usledio je nakon višemesečnih premišljanja, u kojima su stručnjaci razmotrili druge mogućnosti poput grčkih bogova i izmišljenih pseudo-klasičnih imena, otkriva bakteriolog Mark Palen koji je bio uključen u razgovore. Druga ideja bila je da sojevi nazovu VOC1, VOC2 itd.

Virusi se često povezuju sa mestom odakle su potekli, i po njemu dobijaju ime. Ipak, to dovodi do stigmatizacije zemalja, gradova i ljudi, pa SZO ovim postupkom želi da izbegne stigmu.

„Nijedna zemlja ne sme biti stigmatizovana zbog otkrivanja i prijavljivanja varijanti“, rekla je epidemiološkinja Marija Van Kerkove.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar