Archie Battersbee Foto:PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia/Jonathan Brady / PA Images / Profimedia

Viši sudija u Velikoj Britaniji danas je presudio protiv roditelja malenog Arčija Batersbija, koji su želeli da ga odvedu u hospis, ustanovu za smeštaj osobe koje pate od teških i često neizlečivih bolesti, "da dostojanstveno umre" i pozvao ih da ga puste da umre na miru. Porodica već planira da uloži žalbu na odluku suda.

Presuda Višeg suda je još jedan udarac za porodicu koja kaže da njihov sin zaslužuje da bude isključen sa aparata u okolini bez buke i nedostataka privatnosti za koju tvrde da vlada u Kraljevskoj londonskoj bolnici u Vajtčepelu, gde se on nalazi na lečenju.

Lekari veruju da je Arčijevo stanje previše nestabilno za transfer i da bi njegovo premeštanje vozilom hitne pomoći u drugo okruženje „najverovatnije ubrzalo prerano pogoršanje koje porodica želi da izbegne“.

Sudija se danas složio sa medicinarima i rekao da bi dečak treba da ostane u bolnici.

„Nadam se da će Arčiju biti pružena prilika da umre u mirnim okolnostima sa porodicom koja mu je toliko značila“, rekao je.

Sudija je takođe odbio molbu roditelja za novog veštaka koji bi dao procenu rizika od prebacivanja u hospis, dodajući da razume „ono što čeka Arčijeve roditelje i porodicu“.

Porodica će se verovatno žaliti na presudu Apelacionom sudu.

Arčijevi roditelji su obećali da će se „boriti do kraja“ sa svojom željom da ga u poslednjem trenutku prebace da umre u hospisu dostojanstveno. Portparol porodice je istakao da je jedan centar već spreman da primi dečaka ako mu se to dozvoli.

Njegova majka je Holi Dens je obećala da će svom umirućem sinu dati kiseonik usta na usta ako mu ga lekari uskrate nakon što ga isključe sa aparata za održavanje života.

Lekari koji su lečili dečaka poslednja četiri meseca u bolnici proglasili su Arčija „moždano mrtvim“ što je izazvalo dugu i neuspelu pravnu bitku njegove porodie da nastave sa njegovim lečenjem.

PROČITAJTE JOŠ:

Dete je u komi otkako je pronađno bez svesti u svom domu u Eseksu 7. aprila. Održava se u životu uz pomoć kombinacije medicinskih intervencija, uključijući i respirator i lečenje lekovima.

Njegova majka ističe da je učestvovao u jednom onlajn izazovu pre nego što je pao u komu. Od tada se nije osvestio.

Ona ističe da ona i njena prodica žele da Arči svoje poslednje trenutke provede sa porodicom privatno, žaleći se na nedostatak privatnosti u bolnici.

„Ne možemo da budemo u sobi kao porodica bez medicinskih sestara. Apsolutno nema privatnosti, zbog čega opet sudovi nastavljaju da govore o ovoj dostojanstvenoj smrti. Zašto nam nije dozvoljeno da naše dete odvedemo u hospis?“, pita se ona.

BONUS VIDEO: Rolerkoster smrti: Otkačio se vagon, poginula devojčica

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar