Jair Bolsonaro Donald Trump Alexander Lukashenko John Magufuli Boris Johnson
Foto:EPA-EFE/Joedson Alves/EPA-EFE/MAXIM GUCHEK/EPA-EFE/ANDY RAIN/EPA-EFE/ANTHONY SIAME/EPA-EFE/ATHIT PERAWONGMETHA

Pandemija koronavirusa za godinu i po dana odnela je 4,2 miliona života širom sveta. Ova brojka možda bi bila manja, ali nažalost mnogi su koronu podcenili, zbog čega su i mere zaštite došle kasno. To je slučaj Brazila, čiji je predsednik Žair Bolsonaro dugo umanjivao opasnost od ove bolesti. Rezultat je više od 553.000 mrtvih. Bolsonaro nije i jedini lider koji se „pravio“ da korona ne postoji.

Brazil je mesecima u vrhu neslavne liste zemalja sa najvećim brojem zaraženih, tačnije sa više od 19.000.000 slučajeva zauzima treće mesto iza SAD i Indije. Međutim, stopa smrtnosti je veća, pa je po broju umrlih drugi na svetu. Prvi čovek te zemlje, međutim, koronu je nazivao „malim gripom“ i protivio se merama. Njegovoj vladi stavlja se na teret da je odbacila nekoliko ponuda farmaceutskih firmi, među njima i 70 miliona doza Fajzera u avgustu 2020. godine.

Bolsonaro, koji je i sam bio zaražen koronom u julu 2020, u martu ove godine poručio je Brazilcima da “prestanu da kukaju” .

Foto: EPA-EFE/Andre Coelho

“Prestanite da kukate… Koliko ćete još sedeti kod kuće, a sve ostalo će biti zatvoreno? Niko to više ne može da podnese”, rekao je.
Iako je „izrazio žaljenje zbog broja preminulih“, rekao je da se neće vakcinisati protiv kovida 19, a nenošenje maski naziva “poslednjim tabuom koji je srušen”.

Aleksandar Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko još u aprilu prošle godine rekao je da u „njegovoj zemlji niko neće umreti od korona“ i odbacio stroge mere.

Aleksandar Lukašenko Foto: EPA-EFE/MAXIM GUCHEK/

„Niko neće umreti od virusa u našoj državi. Već smo pronašli četiri kombinacije lekova za spas ljudi“, naglasio je Lukašenko koji jednom prilikom koronu nazvao „psihozom“.

Ubrzo potom Belorusima je dao bizaran savet kako da se bore protiv bolesti: Pijte votku, idite u saunu i vozite traktor.

Ovaj pristup očigledno nije imao efekta, jer je u Belorusiji zabeleženo više od 442.000 slučajeva korone, dok je broj umrlih premašio 3.400. Lukašenko to ne priznaje. Naprotiv, tvrdi da su smrtni slučajevi posledica drugih zdravstvenih problema.

Džon Magufuli

Predsednik Tanzanije Džon Magufuli bio je jedan od najvećih korona skeptika. Negirao je da u njegovoj zemlji uopšte i postoji virus, a u junu prošle godine Tanzaniju je proglasio zonom bez Kovida-19. Takođe, rugao se maskama i zadirkivao susedne zemlje koje su uvele mere zaštite. Magufuli je tvrdio, bez dokaza, da bi vakcine mogle da budu štetne i pozvao je građane da koriste inhalacije na paru i biljne lekove.

Magulfi je preminuo u martu ove godine. Uzrok smrti nije objavljen, ali opozicioni političari tvrde da je bio zaražen koronom.

Donald Tramp

I Donald Tramp je umanjivao opasnost od korone, posebno na početku epidemije. Koronu je zvao „kineski viurs“, tvrdio je i da će „jednog dana nestati kao nekim čudom“ i često nije nosio zaštitnu masku.

Donald Tramp Donald Trump
Donald Tramp Foto:EPA-EFE/SHAWN THEW

U međuvremenu je promenio stav, ali nije se najbolje snašao. U aprilu 2020. godine predložio je da se virus leči ubrizgavanjem izbeljivača u organizam ili UV zracima. Tramp se pozvao na studiju koja je pokazala da izbeljivač može da ubije virus u pljuvački u roku od pet minuta.

Međutim, sredstva za dezinfekciju su opasne hemijske materije i mogu biti otrovne ukoliko se unesu u organizam. Čak i spoljna upotreba može da bude opasna po kožu, oči i respiratorni sistem, zbog čega su lekari burno reagovali na Trampove reči. On je kasnije tvrdio da je bio sarkastičan.

Amerika je najveće svetsko korona žarište sa više od 35.000.000 slučajava korone i čak 628.000 umrlih.

Boris Džonson

Za britanskog premijera nije zvanično dokazano da je negirao opasnost od korone, ali njegov bivši savetnik tvrdi da jeste.

Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Dominik Kamings, bivši glavni savetnik britanskog premijera Borisa Džonsona, izneo je u svedočenju niz optužbi protiv Džonsona za katastrofalno upravljanje pandemijom. Istakao je da vlada u samom početku nije shvatala ozbiljno težinu situacije zbog koronavirusa, a da je za premijera Džonsona kovid bio tek zastrašivanje te da je hteo pred TV kamerama uživo da primi injekciju koronavirusa kako bi pokazao da nema razloga za strah.

„Džonson je mislio da je to novi svinjski grip i mislio je da je to zastrašivanje, a propustio je i nekoliko važnih sastanaka“, rekao je Kamings.

Džonson je odbacio je optužbe svog bivšeg glavnog savetnika.

BONUS VIDEO Lambda soj 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare