Donald Tramp Foto:AP Photo/Evan Vucci

Predsednik Donald Tramp je na prikupljanju sredstava priređenom u njegovom odmaralištu u Bedminsteru u četvrtak uveče, rekao gostima da se "kraj pandemije nazire", a samo nekoliko sati kasnije otkrio je da je pozitivan na koronavirus.

U četvrtak uveče predsednik je u svom odmaralištu u Nju Džerziju priredio 75. večeru „Al Smit“, na kojoj su prikupljali sredstva za katoličke dobrotvorne organizacije.

Pročitajte još:

U govoru na tom događaju, predsednik je pohvalio katoličke organizacije za njihovu ulogu u suzbijanju bolesti i u skladu sa svojim prethodnim pristupom, nastojao je da umanji njen trenutni uticaj.

„Kraj pandemije se nazire, a sledeća godina biće jedna od najvećih godina u istoriji naše zemlje“, naglasio je predsednik.

Tramp je prisustvovao ovom događaju uprkos tome što su zvaničnici Bele kuće ranije saznali da je pomoćnica i savetnica Houp Hiks bila pozitivna na virus, nakon što se razbolela prethodne večeri. Pratila je predsednika u avionu kada je u utorak putovao na prvu predsedničku debatu.

Rezultat je navodno naveo nekoliko zvaničnika, koji su stupili u kontakt s njom, da otkažu planove da prate predsednika u Bedminster.

Kasnije, u četvrtak uveče, Tramp je pozvao Šona Hanitija na Foks Njuz, i tamo saopštio da su on i prva dama Melanija Tramp testirani na virus.

„Upravo sam izašao na test. Kasnije će biti rezultati, pretpostavljam“, primetio je predsednik. „Prva dama takođe, jer provodimo puno vremena sa Nou.“

A u jedan ujutru po lokalnom vremenu predsednik je u tvitu objavio da ide u izolaciju.

„Večeras smo @FLOTUS i ja saznali da smo pozitivni na COVID-19. Odmah ćemo započeti postupak karantina i oporavka. Zajedno ćemo proći kroz ovo!“ tvitovao je predsednik.

Niz događaja pokazuje da je bolest nastavila da se širi, prevazilazeći čak i stroge mere skrininga Bele kuće, dok je Tramp nastojao da pomeri fokus sa krize kako se približavaju predsednički izbori 3. novembra.

Dva dana pre nego što je pozitivno testiran, tokom prve predsedničke rasprave 29. septembra, Tramp se smejao nominovanom demokratskom predstavniku Džou Bajdenu zbog smanjenja predizbornih skupova i nošenja maske za sprečavanje širenja bolesti.

„Napravili smo sjajan posao“, rekao je Tramp. „Ali kažem ti, Džo, ti nikada nisi mogao da obaviš posao koji smo mi radili. Nemaš ga u krvi.“

Donald Tramp i Melanija Tramp Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Kako je smrtnost od bolesti nastavila da raste, Tramp je izbegavao da nosi masku, osim na nekoliko događaja, i nastavio je da organizuje velike skupove na kojima samo pristalice pred kamerom nose maske, a malo njih je poštovalo mere socijalne distance.

U komentaru za časopis Las Vegas Rivju Džurnal u septembru, predsednik je rekao da ga ne brine da će se zaraziti virusom na mitingu, jer je bio na pozornici daleko od svojih pristalica.

„Nalazim se na sceni i veoma je daleko“, rekao je tada Tramp.

„Dakle, nisam uopšte zabrinut.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar