Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKOSOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia, Pavlo_bagmut / Zuma Press / Profimedia

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski iznenada je smenio je dvoje izuzetno bitnih saradnika - načelnika Službe državne bezbednosti Ivana Bakanova i državnu tužiteljku Irinu Venediktovu i još 60 pripadnika službe. Kao razlog je naveo izdaju državnih interesa, ali zapadni mediji sugerišu da su na odluku uticale i predratne političke nesuglasice.

Kako navodi britanski Telegraf, napetost iza kulisa traje mesecima. Sve je izašlo na videlo ove kada je ove nedelje, pod sumnjom za veleizdaju, ukrajinska služba bezbednosti (SBU) uhapsila Olega Kuliniča, bivšeg šefa obaveštajne službe zaduženog za Krim.

Nekoliko sati kasnije, Zelenki je hladno otpustio Ivana Bakanova, glavnog špijuna zemlje, a kasnije Irinu Venediktovu, glavnog tužioca. Kao jedan od razloga za smenu navodi se činjenica da je veliki broj ljudi pod njihovom vlašću prešao na rusku stranu na okupiranim teritorijama, ali i nedavni pad ključnog grada Hersona. Zelenski smatra da je ovaj grad pao u ruske ruke uz pomoć informacija koje su Rusima davali njegovi najbliži saradnici.

Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

Njihove suspenzije su tehnički privremene i, ako budu oslobođeni, mogli bi da se vrate na svoja radna mesta.

Koliko je to verovatno?

S jedne strane, ovakva kadrovska rekonstrukcija, najznačajnija od početka rata, odražava rastuću frustraciju u vlasti, pre svega zbog rada bezbednosne službe, koja je već rastrzana prodorom ruskih agencija.

Pročitajte još:

S druge strane, takođe razotkriva dugotrajne, predratne političke tenzije koje su naglo stavljene na stranu nakon ruske invazije 24. februara.

Ukrajinski obaveštajac uhapšen u Srbiji

Inače, da ukrajinski obaveštajci u praksi sarađuju sa protivničkom stranom potvrđuje i to što je sredinom juna uhapšen pripadnik njihove obaveštajne službe Andrij Naumov.

Naumov je uhapšen na jugu Srbije zajedno s jednim nemačkim državljaninom, navodno njegovim vozačem. Srpska policija potvrdila je da je ukrajinski državljanin uhapšen u sredu na graničnom prelazu Preševo, na ulazu u Severnu Makedoniju. Kod njih je pronađeno 607.990 evra i 124.924 dolara u gotovini, kao i dva draga kamena – smaragda. Ni novac ni drago kamenje nisu prijavili te se stoga terete da su ih stekli kriminalnim aktivnostima.

Andrij Naumov Foto: радио свобода

Inače, Naumov je u SBU došao 2019. godine iz kancelarije državnog pravobranioca, u kojoj je radio 12 godina, na poziv tada novog načelnika SBU Ivana Bakanova. Dve godine kasnije imenovan je za šefa glavnog direktorata za unutarnju sigurnost, koji je tada dobio nova veća ovlašćenja. SBU je inače organizacija nalik sovjetskom KGB-u i glavna je obaveštajna agencija u zemlji, zadužena i za kontrašpijunaže i borbu protiv terorizma. Upravlja i vlastitom specijalnom jedinicom pod nazivom Alfa.

Krajem 2021. Naumov je bio naveden kao potencijalna žrtva atentata koji je pokušao organizuje takođe visoko rangirani zvaničnik SBU-a, Dmitro Neskromni. Upućeni smatraju da je bilo reči o borbi za prevlast unutar službe.

Ukrajinu je Naumov, prema navodima lokalnih medija, u grupi od još nekoliko osoba napustio samo nekoliko sati pre nego što su ka njenoj teritorije poletele prve ruske rakete 24. februara. Svoju porodicu je van zemlje poslao nekoliko nedelja ranije.

Pogrešne odluke dovele su do fatalnih rezultata

Inače, svrgnuti Bakanov je prijatelj Zelenskog iz detinjstva. Lično ga je postavio na mesto šefa obaveštajne službe još 2019. godine. Poput Zelenskog i Bakanov se bavio šou biznisom i nije imao nikakve veze sa profesijom u kojoj je sada. Imenovanje je svojevremeno kritikovano kao ozbiljan neuspeh.

Vladimir Zelenski Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Međutim, SBU je oduvek bila kuća skandala, a pokrenuta je sa idejom da bi neko van postojećih obaveštajnih struktura očisti sumnjive kadrove.

Sa oko 30.000 agenata, ukrajinska obaveštajna služba je sedam puta veća od MI5, a njeni zadaci se kreću od borbe protiv terorizma, borbe protiv organizovanog kriminala do strane špijunaže i kontrašpijunaže.

Godinama je važila za neodgovornu i neprofesionalnu, koja nije u stanju efikasno suprotstavi razgranatoj mreži ruskih špijuna. Međutim, u tome nije uspeo, jer se kao razlog njegove smene navodi „neuspeh koji je doveo do ljudskih žrtava“.

Njegova zamena je oficir Vasilij Maliuk, koji je preuzeo dužnost u ponedeljak.

Takođe, Oleksej Simonenko, čovek blizak Andreju Jermaku, šefu kabineta Vladimira Zelenskog, postavljen je na mesto smenjene glavne tužiteljke Irine Venediktove.

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski Foto: Office of the President of Ukrai / INSTAR Images / Profimedia

Jermak je kontroverzna ličnost koju su aktivisti civilnog društva godinama optuživali za niz nedela, uključujući odlaganje antikorupcijskih reformi, sabotiranje operacije hapšenja pripadnika Vagner grupe.

Konačno, ni sam Simonenko, čovek koji je postavljen da zameni smenjenog glavnog tužioca, nije bez repova. Naširoko je optužen da je taj koji je gurnuo pod tepih niz slučajeva korupcije.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Ben Stiler i Vladimir Zelenski

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare