Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Zatvoreni kritičar Vladimir Putina, Aleksej Navaljni, požalio se kako je prisiljen da sluša isti govor ruskog predsednika više od 100 dana zaredom.

Reč je o Putinovom govoru iz februara ove godine, koji traje 1 sat i 46 minuta, te se svakodnevno pušta ispred Navaljnijeve ćelije, piše Skaj njuz. Obeležavajući 100. dan od početka puštanja Putinovog govora, Navalni je saopštio kako mu je rečeno da će morati da sluša govor tokom cele 2023. godinu.

„Kad Putin održi sledeće godišnje obraćanje, počeće da ga puštaju“, kazao je. Putin je u ovogodišnjem obraćanju u Saveznoj skupštini u Moskvi poručio da je „specijalna vojna operacija“, kako Rusija naziva rat u Ukrajini, sprovedena kako bi se „eliminisala pretnja koju predstavlja neonacistički režim“.

Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljni Foto:Tanjug/AP Photo/Denis Kaminev

Pokrenut novi slučaj protiv njega

Putin je tom prilikom naglasio da je Rusija učinila „sve što je mogla“ da reši nesuglasice „mirnim putem“ i okrivio Zapad da priprema Ukrajinu za „veliki rat“ isporukom oružja. Navaljni trenutno služi kaznu od ukupno 11 i po godina zatvora, ali suočava se i s novim optužbama za stvaranje ekstremističke organizacije, prenosi Index.hr.

PROČITAJTE JOŠ:

Ako bude proglašen krivim u novom slučaju koji se vodi protiv njega, mogao bi biti osuđen na do 30 godina zatvora. Otkako se nalazi u strogo čuvanoj kaznenoj koloniji u Melehovu, Navaljni je počeo postavljati bizarne zahteve upravnicima ruskog zatvora, koji su kasnije odbijeni.

Tako je zahtevao da mu se dostavi kengur, stolica za masažu i boca alkoholnog pića. Navaljni je prvi put uhapšen u januaru 2021. nakon povratka u Rusiju iz Nemačke, gde se oporavljao od trovanja nervnim agensom. Razboleo se na letu za Moskvu, a naknadno je otkriveno da je otrovan novičokom tokom predizbornog putovanja u Sibir.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar