Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Zatvoreni ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni stavljen je u kaznenu samicu po peti put od sredine avgusta iz, kako kaže, politički motivisanih razloga, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Navaljnijeva sekretarka za medije Kira Jarmiš napisala je na Telegramu 23. septembra da je kritičar Kremlja vraćen u kaznenu samicu na 12 dana, dan nakon što je prethodno već proveo 15 dana u samici.

U međuvremenu se na njegovom Tviter nalogu pojavio video koji pokazuje Navaljnog kako govori na sudskom ročištu neodređenog datuma putem video veze.

U videu kaže da je odluka da ga se vrati u kaznenu ćeliju bila politički motivisana zbog njegovih nedavnih izjava u kojima je kritikovao odluku predsednika Rusije Vladimira Putina da pokrene delimičnu vojnu mobilizaciju za rat u Ukrajini.

„Da bih se usprotivio ideji slanja stotina hiljada naših ljudi da ubijaju druge nedužne ljude ni zbog čega, ići ću u samicu na 12 dana ili više ako je potrebno“, rekao je Navaljni u izjavi.

Nekoliko sati nakon što je Putin najavio delimičnu vojnu mobilizaciju usred nedavnih ruskih vojnih gubitaka u Ukrajini, Navaljni je 21. septembra izdao izjavu osuđujući taj potez i optužujući Putina da je poslao više Rusa u smrt zbog propalog rata u kojem neki izveštaji govore o desetinama hiljada Rusa koji su izgubili živote.

Navaljni je uhapšen u januaru 2021. po povratku u Moskvu iz Nemačke, gde je lečen zbog napada nervnim agensom u Sibiru 2020. Supstancom koju su evropske laboratorije definisale kao nervni agens sovjetskog tipa.

Navaljni je optužio Putina za napad otrovom, što je Kremlj negirao.

Zatim je osuđen na dve i po godine zatvora zbog kršenja uslova ranije uslovne kazne tokom oporavka u inostranstvu.

Navaljni je u martu osuđen u odvojenom slučaju na devet godina zatvora zbog optužbi za proneveru i nepoštovanje suda koje su on i njegove pristalice više puta odbacili kao politički motivisane.

***

BONUS VIDEO: Navaljni – Kamenčić u Putinovoj cipeli

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar