Foto:EPA-EFE/WU HONG

Poznati hrvatski naučnik Saša Ceci objasnio zašto na medicinskoj opremi iz 2018. Stoji oznaka “covid-19” i pobio teorije zavere da korona ne postoji.

Ceci se oglasio na Fejsbuku nakon što se po društvenim mrežama proširila baza podataka sa zvanične stranice Svetske banke u kojoj se spominje medicinska oprema iz 2018. godine s oznakom „covid-19“.

Naučnik je u objavi odgovorio izvesnoj ivani koja se zapitala kako je moguće da se na medicinskoj opremi iz 2018. pojavila oznaka virusa koji je u svoj globalni pohod krenuo krajem prošle godine.

Pročitajte još

“Draga Ivana, kad čovek nešto jako želi da pronađe, on to vidi i tamo gde toga nema. U nauci je to normalan i čest slučaj jer su i naučnici ljudi. Zato naučni članci i idu na peer review. Ne da se vidi jesu li pogrešni. To niko od tih recenzenata, peer reviewera ne može znati. Idu zato da drugi naučnici provere da li je autor video nešto čega zapravo nema”, naveo je on.

“Dakle, tvrdiš da si pronašla konačan dokaz da je kovid-19 prevara. U jednoj bazi podataka na stranici Svetske banke uz određenu medicinsku opremu postoji oznaka COVID-19, iako je oprema iz 2018. godine. Zanimljivo, priznajem. Iz tvog tona i celog sadržaja da se iščitati da je to upravo ono što si priželjkivala. I to kod naučnika budi oprez. Jesi li sve dovoljno proverila? Sa žaljenjem moram da primetim da nisi”, dodao je Ceci.

Hrvatski naučnik dalje u postu objašnjava da je u aprilu ove godine doneta odluka da se sva medicinska oprema koja je trenutno na tržištu (ova od 2017. godine), a može biti korištena u dijagnostici (kitovi i hemikalije za testiranja) ili tretmanu (respiratori) kovida-19 označe upravo oznakom – COVID-19. “Ay Caramba! Da”, dodao je on.

Draga Ivana, kad čovjek nešto jako želi pronaći, on to vidi i tamo gdje toga nema. U znanosti je to normalan i čest…

Posted by Sasa Ceci on Понедељак, 07. септембар 2020.

Ceci je pozvao Ivanu, ali i druge korisnike Fejsbuka da provere svoje informacije pre nego što ih objave.

“Malo više provere pre objavljivanja. Mi koji proveravamo stvari nismo neprijatelji. Naprotiv”, poručio je naučnik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare