Foto: Shutterstock

"Imamo tri živa soja koronavirusa od šišmiša, ali nijedan ne odgovara virusu Sars-CoV-2" izjavila je direktorka Instituta za virologiju u Vuhanu, koja ovim putem odbacuje optužbe usmerene na ovaj grad kao izvor zaraze.

Institut za virologiju u Vuhanu u koji redovno upiru prstom Sjedinjene Američke Države, kada se radi o izvoru koronavirusa, ima tri živa soja koronavirusa od šišmiša, ali nijedan ne odgovara virusu COVID-19 (Sars-CoV-2), rekla je direktoria instituta.

Prema mišljenju više naučnika, novi koronavirus je verovatno prenesen na čoveka sa neke od životinja. Okrivljena je pijaca u Vuhanu jer se na njoj prodaju žive divlje životinje, prenosi Jutarnji list.

Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP / Profimedia

Nema dokaza da je virus nastao u Vuhanu

Međutim činjenica da se na nekoliko kilometara udaljenosti nalazi Institut za virologiju, podstiče već mesecima hipoteze o bekstvu virusa baš iz te institucije.

Pročitajte još:

Posle napisa o tome u medijima, američki državni sekretar Majk Pompeo početkom meseca spomenuo je istragu kako bi se utvrdilo stoji li ta teorija, za koju dosad nema nikakvih dokaza.

Te su sumnje „čista izmišljotina“, rekla je direktorka instituta Vang Jani za televiziju CGTN.

„Kao i svi, nismo znali ni da virus postoji“, rekla je Vang u razgovoru koji je prenesen u subotu uveče, ali je snimljen 13. maja.

Više teorija koje optužuju institut u Vuhanu kruži poslednjih meseci na internetu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Olivia Zhang

Nekoliko koronavirusa iz šišmiša

Direktorka je rekla da je ta institucija „izolovala i dobila nekoliko koronavirusa iz šišmiša“.

„Imamo tri živa soja“, rekla je Vang, „Ali nijedan se ne podudara s virusom Sars-CoV-2.“

Institut u Vuhanu proučava neke od najubojitih patogena na svetu.

Naučnici sa instituta doprineli su od počeka epidemije boljem poznavanju novog virusa, a njihov je rad u februaru objavljen u jednom naučnom časopisu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare